LifestyleIvana Kratochvílová8. dubna 20202 minuty čtení

Alergie, nebo koronavirus? Příznaky mohou být podobné

Začal duben a to je první kritický měsíc pro alergiky. Ve vzduchu se postupně zvyšuje koncetrace pylů nejrůznějších trav a stromů. V době koronavirové pandemie mohou být lidé trpící alergií z této situace znepokojeni. Projevy obou nemocí jsou totiž velice podobné.

Typickým příznakem alergie je tzv. „alergická rýma“. Jedná se vlastně o zánět nosní sliznice, který vyvolává alergen. Nejčastějími projevy jsou svědění v nose a krku, řezavé pálení očí, kýchání a vodnatý výtok z nosu, který způsobuje jeho ucpání. Postiženého přitom může trápit i mírně zvýšená teplota a svědění rtů a ústní sliznice.

ČTĚTE TAKÉ: Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná

Alergie je vlastně přehnaná reakce imunitního systému na vnější podněty (alergeny). Vyskytnout se může náhle v kterémkoliv věku a stejně tak může i zmizet. Řadě lidí se proto může stát, že letos poprvé v životě alergii zažijí, ale mylně ji budou považovat za onemocnění způsobené novým typem koronaviru.

Jak poznat rozdíl

Někteří lidé nakažení koronavirem mají podobné příznaky jako alergici – kašel, ucpaný nos, rýmu nebo bolest v krku. Mezi virem a alergiemi jsou však klíčové rozdíly. Alergie nikdy nezpůsobuje vysoké horečky, zimnici ani bolesti svalů a kloubů.

Pacienti s onemocněním COVID-19 sice mohou mít ucpaný nos, ale podle Světové zdravotnické organizace to není úplně typický příznak. Podle dat z Číny se tento problém vyskytoval pouze u pěti procent pozitivně testovaných pacientů.

V případě výskytu alergie s mírnými příznaky zvládnete léčbu sami díky tzv. „úlevovým lékům“ – antihistaminikům. V každém případě je ale dobré navštívit lékaře, který pomocí testu odhalí konkrétní alergeny a doporučí vám nejvhodnější lék.

ČTĚTE TAKÉ: Pražská zoo sčítá ztráty způsobené covidem. Škody jdou do desítek milionů

Závažnější formy alergie vyžadují intenzivnější spolupráci s lékařem. Jedním z řešení je například imunoterapie, spočívající v injekčním podávání postupně vyššího a vyššího množství alergenu v pravidelných dávkách. Úlevu od nepříjemných projevů alergie přináší i aplikace kortikoidů, které zmírňují citlivost imunitního systému.

Nepřehlédněte