LifestyleIvana Kratochvílová7. dubna 20202 minuty čtení

Délku a kvalitu života může ovlivnit váš pejsek

Patříte mezi majitele čtyřnohého miláčka? Podle vědců si můžete gratulovat. Pejsek v domácnosti totiž pozitivně ovlivňuje délku a kvalitu vašeho života. Tento fakt má přitom jednoduché vysvětlení.

Ve Švédsku, kde byl výzkum realizován, se každá návštěva nemocnice zaznamenává do jednotné národní databáze. Registrace vlastnictví psů je povinná od roku 2001. Pro autory studie proto nebyl problém získat a porovnat dostupná data. Zkoumáno bylo přes 3,4 milionů Švédů ve věku od 40 do 80 let.

ČTĚTE TAKÉ: Jóga pro duši: Jak cvičení jógy ovlivňuje naši mysl

Zjistilo se, že u majitelů psů je nižší riziko onemocnění a úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, přičemž úplně nejlépe jsou na tom majitelé loveckých psů. Zdraví prospěšní jsou ale i teriéři a retrívři.

„Výsledky ukázaly, že majitelé psů měli o 33 % nižší riziko úmrtí a o 11 % nižší riziko srdečního infarktu,“ řekla vedoucí autorka studie Mwenya Mubangaová z Uppsala University ve Švédsku.

Důvod je přitom prostý. Pes svého majitele nutí k fyzické aktivitě, která mimořádně prospívá jeho zdraví. Pravidelné procházky nebo společné běhání a dovádění vedou ke zdravějšímu srdci a cévnímu systému.

Pohyb však není jedinou výhodou, která se psím přítelem přichází člověku do života. Vaše zdraví chrání i tím, že vás vede k intenzivnějším sociálním kontaktům, čímž se zvyšuje pocit blahobytu a radosti.

ČTĚTE TAKÉ: Zůstaňte v kondici. Stačí pár minut denně a vůbec to nebolí

Pokud ale čtyřnohého přítele nemáte, nemusíte zoufat. Utužovat zdraví svého srdce můžete aktivním životním stylem. Pokud tedy budete sportovat nebo se jen dostatečně hýbat, můžete se vysokého věku dožít i bez pejska.

Nepřehlédněte