Kam vyrazitPetra Domašínská9. března 20202 minuty čtení

Výstava orchidejí v Botanické zahradě představuje rostliny z Jižní Ameriky

Trojská botanická zahrada zahájila nejočekávanější výstavu letošního roku. Skleník Fata Morgana již počtrnácté zaplnila přehlídka orchidejí, a to jak vzácných přírodních druhů, tak pestrá škála vyšlechtěných kultivarů.

Botanická zahrada hl. m. Prahy (BZHMP) pěstuje dlouhodobě ve svých sklenících přibližně 2 500 druhů orchidejí. Specializuje se výhradně na cenné původní botanické druhy.

ČTĚTE TAKÉ: Národní zemědělské muzeum se připojuje k letošní Noci vědců

„Kvetoucí rostliny z naší sbírky v průběhu roku vystavujeme v expozicích skleníku Fata Morgana, aby si je návštěvníci mohli prohlédnout. Jelikož podstatná část sbírky rozkvétá na jaře, pořádáme každoročně v březnu velkou výstavu, kde se zájemci mohou s rostlinami blíže seznámit,“ uvedla Romana Rybková, kurátorka sbírky orchidejí BZHMP.

Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Sbírka zahrnuje jak veřejnosti již dobře známé rody, jako jsou Cattleya, Cymbidium, Dendrobium nebo Oncidium, tak i ty, o kterých vědí spíše jen odborníci. Velkou část sbírky tvoří speciální kolekce miniaturních orchidejí ze sekce Pleurothallidinae, která slouží k vědeckým účelům.

Zástupcem této skupiny je například droboučká orchidej Lepanthes calodictyon rostoucí v horských mlžných lesích And v Kolumbii a Ekvádoru. První, co na rostlině upoutá, jsou krásně síťované listy veliké zhruba jeden až dva centimetry. Květy jsou velice drobné a jejich krása vynikne až pod lupou.

Tento druh v přírodě vyhledává mechem obrostlé kmeny a větve stromů, na kterých roste jako epifyt. Takto drobná rostlina by na zemi nemohla konkurovat jiným, bujně rostoucím druhům. Na větvích stromů je ale dost místa i pro miniaturní orchideje.

ČTĚTE TAKÉ: V pondělí se opět otevře Botanická zahrada

Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy

„Výstava, kterou jsme připravili s floristkou Klárou Franc Vavříkovou, přiblíží unikátní přírodu jihoamerického Ekvádoru. Zároveň návštěvníky seznámí s miniaturními i obřími rody orchidejí tamní přírody. Dozvědí se mimo jiné o nejvýše rostoucích druzích z mrazivých And nebo o nejpodivnějším jménu orchideje. Expozici doprovodí informační panely a fotografická výstava. Součástí akce je i prodej orchidejí a praktická poradna pro začínající pěstitele,“ dodává Romana Rybková.

Kdy a kde

Zájemci si výstavu budou moci prohlédnout až do 22. března denně mimo pondělí od 9 do 19 hodin. Součástí je i prodej a víkendový doprovodný program. Na výstavu platí běžné vstupné.

Tropický skleník Fata Morgana, který je součástí Botanické zahrady hl. m. Prahy, hostí výstavu orchidejí každý rok již od svého slavnostního otevření v roce 2004. Přehlídka rostlinné krásy a rafinovanosti přiláká k návštěvě této exotické oázy každoročně tisíce zájemců.

Nepřehlédněte