Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz6. března 20202 minuty čtení

V Praze se narodilo další mládě ohroženého lemura kata

Pražská skupina lemurů kata se rozrostla o další mládě. Nový benjamínek se narodil ve středu brzy ráno a zatím se vyvíjí dobře. Jeho rodiči jsou téměř šestiletá samice Anka původem z Paříže a stejně starý chovný samec Tali narozený v Bratislavě. Lemur kata patří podle Červené knihy IUCN mezi ohrožené druhy.

Nejmladší lemur je Ančiným druhým mládětem, první porodila loni v dubnu. I o druhého potomka se od začátku svědomitě stará.

ČTĚTE TAKÉ: Zoo získala ocenění za záchranu koně Převalského

„Okamžitě jej očistila. Malý lemur se své matky neustále drží a pravidelně pije. Vzhledem k tomu, že už Anka má určité mateřské zkušenosti, nestraní se tolik zbytku skupinu jako v případě péče o prvního potomka a s mládětem už umí i manipulovat,“ vysvětlil vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Nejmladší lemur je Ančiným druhým mládětem, první porodila loni v dubnu. I o druhého potomka se od počátku svědomitě stará Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Vzhledem k příznivému počasí se lemuři kata pohybují i ve venkovním výběhu na Opičích ostrovech, a to včetně nejnovějšího přírůstku.

Samice Anka přišla do Prahy z Francie v roce 2016, kdy pražská zoo obnovovala chov lemurů. Od roku 1996 zde žily pouze samčí skupiny a další mládě lemura kata pak přišlo na svět 15. března 1994, tedy před dvaceti šesti lety. Loni následovalo Ančino první mládě a ani ne o měsíc později porodila také starší samice Móni. Pražská lemuří rodinka tak momentálně čítá celkem šest členů.

Lamur kata žije výhradně na ostrově Madagaskar. Obývá listnaté lesy, suché křovinaté území, horské vlhké lesy a lesy podél břehů řek ve výše položených oblastech. Ve volné přírodě se dožívají 16 až 19 let.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Mláďata slonů indických z pražské zoo už skotačí na trávníku

Nepřehlédněte