Pražské zprávyKristián Vích2. března 20202 minuty čtení

Nebezpečná dětská tepláková souprava musí být stažena z trhu

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila, že na tuzemském trhu byl nabízen k prodeji textilní výrobek, který neodpovídá bezpečnostním požadavkům kladeným na dětské oblečení. Jedná se o teplákovou soupravu „MERTOGLU Baby“.

Výrobek je určen pro děti ve věku 3 až 4 roky. Skládá se z růžové mikiny s dlouhými rukávy a tmavě modrých tepláků. Na přední straně mikiny je nažehlen obrázek květin s hodinami a nápisem „Love“. Podobný obrázek s hodinami a květy se nachází i na jedné nohavici. V průkrčníku výrobku je všitá textilní etiketa s textem „Mertoglu Baby, 3-4 Y, Made in Turkey“.

ČTĚTE TAKÉ: ČOI varuje před nebezpečnou nabíječkou. Hrozí zásah elektrickým proudem

Nebezpečná tkanice

Tunýlkem v kapuci mikiny je protažena tkanice, která je proti roztřepení zakončena uzly. Právě ta představuje velké riziko. Oblečení určené pro malé děti totiž nesmí být navrhováno, vyráběno nebo dodáváno se šňůrami na stažení nebo funkčními šňůrami v oblasti hlavy, krku nebo horní části hrudníku.

Oblečení se šňůrou kolem krku musí být zhotoveno bez volných konců v oblasti krku a hrdla, což tento výrobek nesplňuje. Při hrách a běžném chování hrozí dětem riziko zachycení za šňůry např. za části různých herních prvků obvyklých na hřištích či jiných zábavných atrakcích.

ČOI nařídila distributorovi okamžité stažení výrobku z trhu a zpětné převzetí od spotřebitelů, kteří si ho zakoupili. Informace o výrobku byly nahlášeny kontaktnímu bodu na Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a rovněž zveřejněny v informačním systému RAPEX.

Nepřehlédněte