Kam vyrazitKristián Vích28. února 20202 minuty čtení

Matějská pouť letos láká na padesátimetrové kolo

Holešovickému výstavišti od minulé soboty opět dominují desítky pouťových atrakcí. 425. ročník tradiční Matějské pouti letos potrvá do 13. dubna.

Pro návštěvníky je připraveno celkem 115 tradičních i moderních atrakcí z Čech, Německa, Holandska i dalších států Evropy. Jednou z novinek je pětapadesátimetrové „ruské“ kolo, které je o 15 metrů větší než loňské.

ČTĚTE TAKÉ: Milovníci kávy, pozor! V Praze se uskuteční další ročník kávového festivalu

https://www.instagram.com/p/B85_T4gFgMs/

Pro velký úspěch se na Matějskou pouť po roce vrací i farmářské trhy, které se konají každou sobotu a neděli. Ve stáncích budou ke koupi sýry, náramky, svíčky, svícny a další výrobky.

Matějská pouť letos potrvá do 13. dubna. Otevřeno má od úterý do pátku od 13 do 21 hodin, o víkendech a svátcích od 10 do 22 hodin.

Vstupné v sobotu a neděli je 30 Kč, v ostatní dny zdarma. Děti do 120 cm mají vstup rovněž zdarma. Vstupné na jednotlivé atrakce se pohybuje v rozmezí od 40 do 200 korun.

Staletá historie

První záznam o konání poutí ke kostelu sv. Matěje je z roku 1595, kdy papež Klement VIII. vyhlásil na žádost tehdejšího pražského probošta Jiřího Bartholda Pontana z Breitenberka plnomocné odpustky pro poutníky do zdejšího kostela. Od té doby se s výjimkou krátkého období po bitvě na Bílé hoře rozvíjela tradice velkých svatomatějských poutí. Letos je to tedy úctyhodných 425 let.

ČTĚTE TAKÉ: Myslivecké slavnosti na Letné nabídnou setkání se zvířaty i odborníky

K proslulosti svatomatějských poutí významně přispěla skutečnost, že se jedná o první jarní pouť v Praze. Poutní křížová cesta ke kostelu s dvanácti kapličkami začínala poblíž nynější stanice metra Hradčanská.

Vzhledem k posunu charakteru pouti od náboženského k zábavnímu a zvýšení počtu účastníků, jimž už zdaleka nepostačovalo prostranství před budovou fary, se stánky a pouťové atrakce postupně přesunuly do nižších úseků poutní cesty, zejména pak na dnešní Vítězné náměstí. V období první republiky se této pouti účastnilo přibližně čtvrt milionu lidí.

Foto: Matějská pouť
Foto: Matějská pouť

Místo konání se často měnilo

Kvůli výstavbě dalších budov ČVUT v Dejvicích byla později zábavní část matějské pouti přesunuta. Roku 1960 se konala na Letné, v dalších letech pak v Modřanech a na Břevnově.

V polovině 60. let byla pouť přesunuta do tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka v Bubenči (nynější Výstaviště Praha) a nabyla masových rozměrů. V 90. letech se počet účastníků přiblížil jednomu milionu, poté ale klesal a ustálil na současných 700 tisících návštěvníků.

Foto: Matějská pouť
Foto: Matějská pouť

Křesťanská pouť až v květnu

Kvůli přesunu svátku svatého Matěje podle českého liturgického kalendáře z 24. února na 14. května se nyní Svatomatějská pouť v kostele svatého Matěje slaví v odlišném termínu než matějská pouť na Výstavišti.

Nepřehlédněte