Pražské zprávyKristián Vích20. února 20202 minuty čtení

Kůrovec už řádí i v centru Prahy. Stromy v Riegrových sadech byly pokáceny

Stromy v Riegrových sadech napadl kůrovec.

Městská část Praha 2 nechala pokácet tři smrky v severní části Riegrových sadů. Usychaly od loňského podzimu a v úterý odpoledne se potvrdilo napadení kůrovcem.

„Pracovník odboru životního prostředí v úterý 18. února v rámci pravidelné kontroly parků v Riegrových sadech prověřil podezření zahradníků na výskyt kůrovce ve skupině smrků v blízkosti MŠ Vozová 2a. Tři smrky byly zasaženy. Pracovník po odloupnutí kůry zjistil, že se zde nacházejí larvy škůdce a v lýku jsou zřetelně viditelné chodbičky a cestičky,“ informuje tisková mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová.

ČTĚTE TAKÉ: Systém chytrého zavlažování parku se osvědčil. Projekt bude pokračovat

Fotografie smrků zkontrolovali odborníci – Ing. Petr Fuka, soudní znalec, arborista a pedagog na ČZU a Ing. Vladimíra Pávová, vedoucí dendroložka botanické zahrady v Tróji.

Podezření se následně potvrdilo, a proto hned ve středu ráno došlo k pokácení napadených dřevin. Dřevní hmota byla následně převezena na skládku do Štěrbohol, kde bude spálena, aby se škůdce dále nešířil a nenapadal další stromy.

Problémy jsou i jinde

Problémy s kůrovcem řešila už loni také MČ Praha 6. Ve čtvrti Ořechovka nechala v červnu vykácet celkem 21 napadených stromů – 5 douglasek a šestnáct smrků.

Škůdce ale se objevil i v Ďáblickém háji, Bohnickém údolí a v Kunratickém lese. Společnost Lesy Praha vykácela přes 2 600 m³ napadených dřevin v rámci celé metropole.

ČTĚTE TAKÉ: Park U Hradeb se promění. Radnice zveřejnila vítězný návrh

Strom v Riegrových sadech napadený kůrovcem. Foto: MČ Praha 2
Strom v Riegrových sadech napadený kůrovcem. Foto: MČ Praha 2

Kůrovcová kalamita trápí Česko už téměř pět let a stále se ji nedaří zastavit. Jen v roce 2018 se vytěžilo 11,9 miliónů m³ napadeného dříví. Podle některých odborníků jde o největší kalamitu od dob Marie Terezie.

Brouci napadají suchem oslabené jehličnany nejvíce na jižní Moravě, na Vysočině, na jihu Čech nebo v Plzeňském kraji.

Nepřehlédněte