Pražské zprávyPražskýDEN.cz10. února 20202 minuty čtení

Počet turistů v Praze nadále roste, i když už pomaleji

Turisté na Karlově mostě.

Nárůst počtu návštěvníků v hlavním městě nadále zpomaluje. V loňském roce do Prahy zamířilo pouze o 1,7 % více hostů než v roce 2018. Návštěvníků z Číny začalo ubývat již ve druhém čtvrtletí. Výrazné přírůstky jsou naopak evidovány u hostů z Ukrajiny (+28,9 %), Japonska (+16,5 %) nebo Tchaj-wanu (+16,4 %). Údaje zveřejnila agentura Prague City Tourism.

„Z aktuálních čísel návštěvnosti je patrné, že si Praha drží svoji dobrou pověst v zahraničí a zůstává vyhledávanou destinací. V úplné spokojenosti mi ale brání fakt, že se průměrná doba pobytu návštěvníků v metropoli dlouhodobě drží na stejně nízké hodnotě,“ říká Petr Slepička pověřený řízením Prague City Tourism.

ČTĚTE TAKÉ: Další pražský hotel mění majitele. Do Prahy míří řada luxusních značek

Cestovní ruch má podle něj pro město nenahraditelný význam. Je ale nutné ho kultivovat tak, aby byl pro místní obyvatele přínosný a ne problémový.

„Naší prioritou je motivovat hosty k delšímu pobytu, návštěvě kulturních akcí a míst mimo, dnes již přetížené centrum. Přesně podle našich předpokladů na konci roku začalo ubývat návštěvníků z Číny a v souvislosti s událostmi posledních měsíců je jasné, že minimálně v první polovině letošního roku se jejich počet ještě sníží. S výraznými úbytky návštěvníků jsme se ale v Praze již setkali a vždy jsme si se situací poradili a věřím, že to zvládneme i teď,“ říká Slepička.

Nejdéle se zdržují Rusové

V roce 2019 do Prahy zavítalo celkem 6 800 000 zahraničních návštěvníků, tedy o 1,6 % více než v předchozím období. Z České republiky přijelo 1 200 000 hostů, jejich počet se tak zvýšil o 2 %.

Návštěvníci v metropoli strávili celkem 18 400 000 nocí, počet přenocování se tak zvýšil pouze o 0,9 %. Nejdéle se v Praze zdrželi hosté z Ruska (3,5 noci), Malty (3,4 noci) a Izraele (3,3 noci). Průměrná doba přenocování zůstává dlouhodobě na hodnotě 2,3 noci.

ČTĚTE TAKÉ: Úbytek turistů v Praze v prvním čtvrtletí byl velmi výrazný, ukazují data

Z hlediska národnostního složení návštěvníků rok 2019 nepřinesl velká překvapení. Nejvíce hostů do metropole dlouhodobě míří z Německa, Spojených států amerických, Spojeného království, Ruska, Itálie, Slovenska, Číny, Jižní Koreje, Polska a Francie. Výrazněji v loňském roce přibylo návštěvníků z Dánska (+ 14,8 %), Polska (+ 8,8 %) a Francie (+ 8,2 %).

Nepřehlédněte