Pražské zprávyKristián Vích4. února 20202 minuty čtení

Praha podepíše smlouvu o spolupráci s Vídní. Řešit se bude bydlení i životní prostředí

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Pražští radní v pondělí odsouhlasili smlouvu o vzájemné spolupráci s hlavním městem Rakouska. Obě metropole chtějí společně pracovat na řešení problémů, se kterými se potýkají.

Praha se s Vídní dohodla na třinácti oblastech spolupráce. Klíčovým tématem má být bytová politika – konkrétně podpora bytové výstavby nebo systém přidělování bytů.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš chce stavět levné byty. Odhadovaná cena vyráží dech

Dalším z bodů je třeba odpadové hospodářství a zacházení se zelenými plochami na území města a jejich údržba.

Spolupráce se bude týkat také digitalizace městských agend – např. v rámci elektronických stavebních povolení či dopravy a infrastruktury, jako třeba v případě výstavby dobíjecích stanic pro elektromobily.

„Myslím, že je důležité kooperovat s partnery, se kterými máme hodně společného, ať už se to týká společné minulosti, nebo středoevropského prostoru, který sdílíme. Už ověřená řešení podobných problémů, kterým jako metropole čelíme, jsou pak jednoduše přenositelná. Vídeň se navíc dlouhodobě umisťuje na prvních příčkách žebříčků kvality života, a tak věřím, že je to partner, u kterého se můžeme v mnohém inspirovat,“ řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Spolupráce mezi oběma městy se rozvíjí již delší dobu, ale zatím nebyla smluvně ukotvena. Hlavní město tak navazuje na trend formalizace a posilování meziměstských vztahů, jakým je například Pakt svobodných měst, k němuž Praha přistoupila společně s Bratislavou, Budapeští a Varšavou v prosinci minulého roku.

ČTĚTE TAKÉ: Primátor se obává centralizace moci. Potřebujeme peníze na budoucnost, ne na toastový chléb, říká

Nepřehlédněte