MagazínTereza Běhalová28. ledna 20203 minuty čtení

Jane Seymour alias Doktorka Quinnová vypadá i po 30 letech od natáčení stále fantasticky

Jane Semour a Joe Lando vytvořili v seriálu pár.

Před 27 lety se na televizních obrazovkách v USA objevil seriál Dr. Quinnová. Historická sága o statečné lékařce, která se potýká s drsným prostředím amerického divokého západu druhé poloviny 19. století, si rychle získala miliony diváků. Představitelka hlavní role, britská herečka Jane Seymour, vypadá i po téměř třech desítkách let od natáčení pořád úžasně. 

Děj seriálu začíná v roce 1867. Do západní části Spojených států přicházejí přistěhovalci z nejrůznějších koutů světa, aby tu nalezli své štěstí. Mezi nimi je i lékařka Michaela Quinnová, která se rozhodla vyměnit pohodlí velkoměsta za poněkud nehostinné a ospalé městečko Colorado Springs.

ČTĚTE TAKÉ: Používáte opalovací krém správně? Vyhněte se nejčastějším chybám

Morální apel „po americku“

Doktorka Quinnová si musí nejprve získat důvěru místních. Zpočátku to ale nemá vůbec jednoduché. Zvlášť muži nedokáží skousnout příchod rázné, emancipované a vzdělané ženy, která neustále zpochybňuje zažitá dogmata a s nebývalou rázností překopává staré pořádky.

Jane Seymour a její seriálová rodina. Foto: Archiv

Tvůrci seriálu se v jednotlivých epizodách věnují problematice rasismu a předsudkům vůči menšinám. Dotýkají se i postavení žen ve společnosti, řeší se domácí násilí, korupce, nadvláda ilegálních gangů, moc peněz a hodnota lidského života. Vždy s důrazným morálním apelem, který však většinou nakonec vyznívá poměrně pateticky. Zřejmě proto, aby ho pochopil i ten nejzabedněnější televizní divák.

Fenomén 90. let

Výpravný historický seriál na pomezí dramatu a mýdlové opery si okamžitě získal miliony diváků nejen v USA, ale i v desítkách dalších zemí po celém světě. Během šesti sezón bylo odvysíláno celkem 149 epizod. A vznikly také dva celovečerní filmy. Dr. Quinnová byla zkrátka fenomén, který neodmyslitelně patří k 90. letům 20. století. Seriál sklízel každoročně nominace na ceny Emmy i Zlatý glóbus.

Nestárnoucí Jane Seymour

Největšího ocenění se nakonec dočkala hlavní představitelka Jane Seymour, která v nominacích na Zlatý glóbus za nejlepší ženský herecký výkon v televizním seriálu figurovala čtyři roky po sobě, ale hlavní cenu získala až roce 1996.

ČTĚTE TAKÉ: Odumírání kostí postihuje každého desátého. Většina lidí o své nemoci vůbec neví

Jane Seymour patří k ženám, které ví, jak nestárnout. Už roce 1973 jako dvaadvacetiletá zazářila po boku Rogera Moora jako „Bond girl“ v bondovce Žít a nechat zemřít. Když pak o dvacet let později přišla role Dr. Quinnové, Jane už měla za sebou čtyřicítku. Málokdo by jí ale tento věk hádal. A skvěle vypadá i dnes, přestože za rok oslaví sedmdesátiny.

Objevila snad Jane Seymour elixír mládí? Foto: Instagram.com / janeseymour
Foto: Instagram.com / janeseymour
Foto: Instagram.com / janeseymour

I když je Jane původem Britka a v roce 2000 jí královna Alžběta II. udělila Řád britského impéria, v roce 2005 získala americké občanství a dnes žije s rodinou v Kalifornii. Má celkem čtyři děti a čtyřikrát už se také rozváděla. Stále natáčí filmy a vypadá báječně, a to i bez zásahů plastických chirurgů.

„Nepodstoupila jsem žádné plastiky a nepíchali mi ani injekce. Stále jsem to já. Už jsem nad tím přemýšlela, a když vidím někoho, kdo podstoupil zákrok, ani ho nepoznávám,“ sdělila Jane před časem novinářům.

Nepřehlédněte