Pražské zprávyKristián Vích28. ledna 20201 minuta čtení

Méně starostí s Lítačkou. Platnost expirujících karet bude automaticky prodloužena

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

Dopravním kartám Lítačka vydaným v roce 2016, na které si mohou cestující nahrávat dlouhodobé časové kupóny a cestovat po Praze a Středočeském kraji, měla letos postupně končit platnost. Magistrát se ale rozhodl, že asi 450 000 expirujících karet bude možné používat i nadále.

Cestující, kterým by karta v letošním roce propadla, budou moci s Lítačkou cestovat po Praze a Středočeském kraji nejméně do roku 2023. Podle primátora Zdeňka Hřiba chce město tímto krokem zbavit Pražany zbytečných starostí a ušetřit náklady na vydávání nových karet.

ČTĚTE TAKÉ: Pražské metro C projde zásadní proměnou, aby zvládalo více cestujících

„Do budoucna rovněž plánujeme prodlužovat platnost i dalších karet Lítačka, jimž by končila planost v roce 2021 a zvyšovat tak co nejvíce pohodlí cestujících,“ uvedl Hřib.

Všechny karty Lítačka, kterým končí plantost během letošního roku, budou automaticky prodlouženy v databázi provozovatele systému, městské společnosti Operátor ICT. Cestující nebudou muset provést žádný úkon, jako tomu bylo v minulosti u Opencard.

„V současnosti máme registrováno něco málo přes 859 000 karet Lítačka a na více než 630 000 je poté nahrán dlouhodobý časový kupón. Doufáme, že prodloužení platnosti cestující ocení,“ doplnil generální ředitel městské společnosti Operátor ICT Michal Fišer.

Nepřehlédněte