ZajímavostiNicole Borkeszová24. ledna 20202 minuty čtení

Paměť potřebuje každodenní trénink

Lidský mozek.

Všichni si přejeme zůstat co nejdéle mladí nejen fyzicky, ale také duševně. Důležitou roli v našem životě hraje paměť. Díky dobré paměti si snadněji osvojujeme nové informace, déle uchováme ty, které jsme už nabyli, a budeme si lépe vybavovat ty, které v dané chvíli potřebujeme.

Jak však paměť trénovat, aby nám dlouho sloužila podle našich představ? Podívejme se na konkrétní způsoby tréninku paměti, které můžete bez problému provádět každý den.

ČTĚTE TAKÉ: Duchennovu svalovou dystrofii je důležité podchytit včas. Lékařskou péči pomáhají zlepšit databáze pacientů

Čtení s porozuměním

Většina z nás čte, ať už beletrii, naučnou literaturu, klasické noviny nebo třeba články na internetu. Bohužel mnoho lidí se na čtení pořádně nesoustředí a tak vlastně čtou jen slova, aniž by chápali význam. Při čtení je klíčové dokázat si zapamatovat, o čem čteme. Například při čtení románu si tedy dávejte pozor, abyste sledovali dějovou linku a vaše pozornost nesklouzávala k jiným myšlenkám.

Denní shrnutí

Ke konci dne, jakmile ulehnete do postele, si v hlavě projděte, co všechno se vám ten den stalo. Snažte se postupovat chronologicky a vybavovat si nejrůznější detaily. Pokud jste potkali někoho nového, připomeňte si jeho jméno. Jestliže jste si něco zajímavého přečetli, udělejte si shrnutí, o co v textu vlastně šlo.

Spoléhejte na svou hlavu

Trénujte učení nazpaměť. Snažte se zapamatovat časy odjezdů autobusů nebo metra, ať se pokaždé nemusíte dívat na mobil. Při nakupování se raději než na nákupní lístek spoléhejte na svou paměť. Skvělou metodou pro zapamatovávání čísel je uložit si do své paměti telefonní čísla svých blízkých. Podobně se učíme i cizí jazyky, proto se učte nová slovíčka a opakováním si je ukládejte do dlouhodobé paměti.

Mozek potřebuje kyslík

Aby nám paměť mohla dobře sloužit, je potřeba pravidelně okysličovat mozek. A tak uděláte nejlépe, když se každý den chvíli projdete na čerstvém vzduchu, ideálně bez hudby ve sluchátkách či jiných rušivých elementů. Našemu mozku bezpochyby prospívá fyzická námaha, takže pokud spojíte sport a čerstvý vzduch, můžete tím své paměti jedině prospět.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vyzrát na kocovinu? Pomůže voda i lehká procházka. Některé potraviny ale vynechejte

Důležité je si uvědomit, že aby nám paměť sloužila dlouho a pokud možno přesně, je třeba ji zaměstnávat pravidelně a často, aby neměla šanci vyjít ze cviku. Vyberte si některou z našich metod nebo si vymyslete vlastní, která vám bude vyhovovat, a hurá do toho!

Nepřehlédněte