Pražské zprávyKristián Vích27. ledna 20201 minuta čtení

Nebezpečná hračka může dětem ublížit. ČOI nařídila stažení z trhu

Hračka po provedených laboratorních zkouškách.

Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala prodej medvídka svítícího ve tmě. Hračka je nebezpečná pro malé děti, které mohou lehce uvolnit malé části a vdechnout je.

Medvídek svítící ve tmě je textilní postavička měkkce vycpaného medvídka v kombinaci růžové a zelené barvy. Očička a čumáček jsou zhotoveny z tvrdého plastu. Hračka je určena pro nejmenší děti a je prodávána v modré papírové krabici s průzorem. Po vystavení světlu může hračka ve tmě svítit.

ČTĚTE TAKÉ: ČOI varuje před nekalými praktikami v e-shopech

Nebezpečný výrobek musí být stažen z trhu.

Inspektoři zjistili, že výrobek není v souladu s legislativními požadavky ohledně bezpečnosti. Při zkoušce tahem se z hračky uvolnily malé části (oči) a při zkoušce pevnosti švů se vytvořily ve švech otvory o průměru 12 mm.

V průběhu používání hračky může malé dítě utrhnout hračce oko či vyjmout z hračky vlákennou výplň nedostatečně zajištěným švem. Obě tyto součásti hračky by mohly být spolknuty či vdechnuty.

ČOI uložila prodejci ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu nebo z oběhu. Hračka byla rovněž nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a zveřejněna v systému RAPEX.

Nepřehlédněte