MagazínIvana Kratochvílová23. ledna 20202 minuty čtení

Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná

Pohanka

Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná.

Pohanky jsou jednoleté a vytrvalé byliny s bílými a růžovými květy v hroznech a lichoklasech. Jejich plodem je nažka. Na našem území se začala pěstovat na přelomu 12. a 13. století, kdy sem byla přivezena z východu přes Rusko. Od 15. století se její užívání v kuchyni rozšířilo zejména na Moravě.

ČTĚTE TAKÉ: Rychleji do hrobu díky špatným návykům. Změňte je, než bude pozdě

Květ pohanky vypadá z estetického hlediska velmi pěkně.

Pohanka a vliv na zdraví

Stará kulturní plodina se v posledních letech prodírá na špičku žebříčku zdravých jídel. Ačkoliv její semena se využívají jako obilovina, nepatří k obilí. Můžeme však bez přehánění říci, že je to léčivá rostlina. Je důležitým zdrojem přírodního rutinu, který posiluje imunitní systém, zvyšuje pružnost cévních stěn, reguluje srážlivost krve i hladinu cholesterolu a působí jako ochrana před rakovinou střev.

Jelikož neobsahuje lepek, mohou ji konzumovat lidé trpící celiakií a ti, které sužují nemoci trávicí soustavy. Výživovou hodnotu pohanky stvrzuje také vyvážená skladba aminokyselin a vysoký obsah bílkovin.

Nažky pohanky neobsahují lepek a pozitivně působí na naše zdraví.

Je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, zejména na kyselinu linolovou, která funguje jako prevence proti ateroskleróze (kornatění cév). Ze stopových prvků poskytuje semeno pohanky zejména zinek, měď, mangan a selen, který je považován za účinný prostředek v boji proti všem druhům rakoviny.

Červená čočka

ČTĚTE TAKÉ
Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání

Jak na přípravu pohanky

Pohanku připravíte velmi jednoduše jako rýži. Omytou ji dejte do hrnce, zalijte dvěma díly vody, lehce osolte a přidejte trochu oleje, aby se nelepila. Přiveďte k varu a nechte vařit zhruba deset minut.

ČTĚTE TAKÉ: Jeden typ krevní skupiny možná snižuje pravděpodobnost Alzheimerovy choroby

Pohanku můžete použít jako přílohu k masu. Je z ní vynikající rizoto se zeleninou, dá se zapékat a připravují se z ní i sladká jídla. V běžné síti hypermarketů dostanete už i pohankové vločky, které jsou vynikající v jogurtu nebo na zdravé zahuštění polévek.

Nepřehlédněte