LifestyleKristián Vích22. ledna 20202 minuty čtení

Odumírání kostí postihuje každého desátého. Většina lidí o své nemoci vůbec neví

Osteoporóza je jedním z nejčastějších onemocnění kostí. Projevuje se řídnutím kostní tkáně, čímž se kosti stávají křehčími a náchylnějšími ke zlomeninám. Nemoci se často přezdívá „tichý zloděj kostí“, protože pacient zpočátku nepociťuje žádné obtíže.

Problémy nastávají až v pokročilejších stádiích. Typickými příznaky jsou pak silné bolesti zad, snadná lomivost kostí, postupná ztráta celkové výšky těla (někdy až o 20 cm), vytvoření hrbu na zádech nebo snížená pohyblivost hrudního koše a páteře.

ČTĚTE TAKÉ: Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií

Proč nemoc vzniká

Příčina vzniku tohoto onemocnění není zcela známa. Předpokládá se, že její vznik je podmíněn geneticky. Přispět však může i nezdravý životní styl, málo pohybu, nadměrná konzumace alkoholu, kouření a dlouhodobý nedostatek vitamínu D, vápníku, fosforu a hořčíku.

Podle statistik lékařů je osteoporóza příčinou zlomenin kostí každého šestého může a až každé třetí ženy nad 50 let, přičemž ve věku nad 70 let je to již každá druhá žena. Odhaduje se, nemoc postihuje 7 až 10 % populace, což je asi 1 milión lidí, ale léčeno je pouze 10 až 20 % z nich. Ostatní o své osteoporóze netuší až do chvíle, než si náhle přivodí zlomeninu.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.

ČTĚTE TAKÉ
Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

Kromě věku jsou dalšími rizikovými faktory například anorexie, předčasná menopauza, revmatická onemocnění, onemocnění žláz s vnitřní sekrecí, onemocnění trávicího traktu apod. Větší pravděpodobnost rozvoje onemocnění mají lidé bílé rasy s nízkou tělesnou hmotností.

Nemoc se dělí na dvě základní formy. Zatímco u žen převládá primární postmenopauzální osteoporóza, způsobená úbytkem pohlavních hormonů, u mužů je to sekundární osteoporóza, nejčastěji jako důsledek onemocnění trávicího traktu, včetně onemocnění jater a také nedostatečné tvorbě pohlavních hormonů.

ČTĚTE TAKÉ: Kapavka, HIV, syfilis? Co všechno reálně můžete a nemůžete chytit na veřejných toaletách

Jak se nemoc zjišťuje a léčí

K diagnostice osteoporózy slouží kromě rozboru krve i tzv. celotělová osteodenzitometrie neboli DXA. Jedná se o nízkozátěžové rentgenové vyšetření, které trvá zhruba 20 minut. Lékaři pak mohou díky absorbovanému záření určit množství kostního minerálu v nejohroženějších místech a odhalit tak buď méně závažné poškození kostní hmoty osteopenii, nebo osteoporózu.

Léčba osteoporózy vždy závisí na věku, pohlaví a celkovém zdravotním stavu pacienta. Vždy je nutné zvýšit příjem vápníku a vitamínů D a K. Lékaři pak mohou po zvážení doporučit změnu životního stylu a zařazení vhodných pohybových aktivit do denního režimu.

Nepřehlédněte