LifestyleTereza Běhalová22. ledna 20202 minuty čtení

Změny čichu mohou signalizovat nástup vážných nemocí

Ztráta čichu může být známkou nemoci.

Základní smysly zrak, sluch, čich, chuť a hmat většinou považujeme za automatickou samozřejmost. Jejich důležitost si často uvědomíme až v okamžiku, kdy o některý z nich přijdeme. Snad každého člověka někdy postihne dočasné zhoršení čichu při rýmě. Když ale tento stav přetrvává a nepředcházelo mu žádné onemocnění dýchacích cest, může to být první známka vážných neurodegenerativních změn.

Řada vědeckých výzkumů dokládá spojitost mezi čichem a mozkovou degenerací. Ukazuje se, že zhoršení čichu nebo jeho ztráta bývá jedním z raným příznaků Alzheimerovy choroby.

ČTĚTE TAKÉ: Proč se blonďaté dětské vlasy v dospělosti většinou změní na tmavé

Výzkumníci z univerzity v Chicagu podrobili čichovému experimentu celkem 3000 osob ve věku 57 až 85 let. Úkolem bylo rozpoznat pět výrazných vůní – rybu, růži, pomeranč, mátu a kůži. Po pěti letech provedli lékaři u testovaných osob vyšetření na projevy stařecké demence. U 80 % těch, kteří před lety poznali pouze jednu nebo dvě vůně, byly zaznamenány známky nastupujícího neurodegenerativního onemocnění. Ti, kteří dokázali rozpoznat více pachů, byli v pořádku.

Proč si všímat změn

Odborníci se domnívají, že demence se může začít nenápadně projevovat až 20 let před samotným propuknutím. Zhoršení čichu by tedy mohlo být jednou z prvních předzvěstí. A to je vlastně dobrá zpráva. Pokud se totiž nemoc podaří diagnostikovat v počáteční fázi, nebo dokonce ve stádiích, která jí předcházejí, mohou dnes již lékaři přibrzdit její rozvoj.

Pokud se vám začne zhoršovat čich, měli byste to probrat se svým lékařem. Kromě Alzheimerovy choroby totiž může jít o příznak i řady dalších onemocnění – např. Parkinsonovy choroby, epilepsie, schizofrenie, roztroušené sklerózy nebo velmi závažné amyotrofické laterální sklerózy.

Ne vždy je to tak vážné

Není nutné hned panikařit, pokud vám připadá, že váš čich nefunguje tak, jak by měl. Oslabení čichu je zcela běžné u kuřáků, u lidí s chronickým zánětem nosních dutin nebo třeba při alergické rýmě. Občas mohou být příčinou problému nosní polypy. Potíže s čichem se mohou projevovat také po úrazu, při němž došlo ke zdeformování nosních kostí.

ČTĚTE TAKÉ: Mýty o gumových medvídcích. Z čeho se opravdu vyrábějí, co obsahují a jak ovlivňují zdraví kloubů

I tak je ale dobré věnovat čichu pozornost a sledovat jeho proměny. A to nejen u sebe, ale i blízkých osob. Změny totiž přicházejí postupně, a tak si je daná osoba občas ani nemusí sama uvědomovat.

Zajímavosti o čichu

  • Člověk dokáže rozlišit zhruba bilión pachů a vůní
  • Dříve se přitom myslelo, že je to maximálně 10 tisíc pachů a vůní
  • Postižení, při němž člověk ztratí čich, se označuje jako anosmie
  • Ženy mají citlivější čich než muži, ale tato citlivost kolísá v závislosti na menstruačním cyklu
  • Povrch čichové sliznice u člověka je pouze asi 4 cm², zatímco u některých psů dosahuje velikosti i 150 cm²

Nepřehlédněte