MagazínTereza Běhalová16. ledna 20202 minuty čtení

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace a následné předávkování vitamínem A. Ten sice potřebujeme ke správnému fungování našeho těla, ale podle vědců ve velkém množství hodně škodí.

Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v organismu a udržuje normální stav sliznic.

ČTĚTE TAKÉ: Dokonale upečené brambory? Tajemství tkví ve výběru oleje

Málo se ale ví, že tento vitamín je jedním z mála, který může způsobit hypervitaminózu, neboli onemocnění z nadbytku vitamínu. Například nedávná studie švédských vědců, zveřejněná v časopise Journal of Endocrinology, říká, že příliš mnoho vitamínu A vede k osteoporóze.

Toto chronické onemocnění se projevuje postupným řídnutím kostní tkáně a poruchami její struktury. Kost je pak mnohem více náchylnější ke zlomeninám. Experiment vědci provedli na laboratorních myších, kterým podávali čtyřnásobek až třináctinásobek doporučené denní dávky vitamínu A po dobu deseti týdnů. Kosti myší však začaly řídnout už po prvních osmi dnech.

Předávkování vitamínem A

Doporučená denní dávka čistého vitamínu A představuje u průměrného dospělého člověka 0,8 mg na den. Předávkování hrozí nejvíce lidem, kteří užívají nejrůznější vitamínové doplňky stravy. Množství přijatého „áčka“ by si měly hlídat také těhotné ženy. Jeho nadbytek totiž může u plodu způsobit rozštěp.

Provitamín A, který se přeměňuje na aktivní formu vitamínu, je známý betakaroten. Najdeme ho zejména ve žlutě a oranžově zbarvených druzích ovoce a zeleniny – jsou například mrkev, rajčata, meruňky, broskve, mango, papája, dýně apod.

ČTĚTE TAKÉ: Kouření je v současnosti mnohem víc škodlivé než kdysi

Smrt polárníků kvůli vitamínu A

Samotný vitamín A se nachází i ve špenátu, kapustě a kukuřici, ale i v rybím tuku nebo ve vaječném žloutku. Ve velmi vysokém množství se vyskytuje v játrech zvířat. To v minulosti vedlo k často fatálním otravám polárních expedic, jimž došly zásoby potravin a začaly pojídat vlastní psy nebo ulovená zvířata.

Nepřehlédněte