Pražské zprávyKristián Vích15. ledna 20202 minuty čtení

Konec herních automatů v Praze. Nová vyhláška je má úplně zakázat

Vedení Prahy pracuje na novele vyhlášky o regulaci hazardu, která bez výjimky zcela zakáže provoz hazardních herních automatů. Praha by se tak vydala podobným směrem jako mnohá další města v České republice.

Stará vyhláška platí v Praze od 1. ledna 2016 a zakazuje provoz heren, nikoliv však samotných automatů. Pokud podnik sám sebe označí za kasino, může automaty provozovat dál.

ČTĚTE TAKÉ: Komentář: Další důkaz, jak evropští politici nepracují pro lidi

Herní provozovny ve správním řízení postupně ruší Ministerstvo financí tím, že jim neprodlužuje licence. Z původních dvou stovek heren na území hlavního města jich k dnešku zbylo zhruba 70. Například v Praze 7 ale není od konce loňského roku už ani jedna.

„Poslední vyhláška bohužel nepřinesla omezení řady heren, které se tváří jako kasina, ale ve skutečnosti jsou to jen místa plná automatů, na nichž může s výjimkou krátkých přestávek hrát skoro kdokoli ve dne v noci. Technické hazardní hry neboli automaty, jsou špatnou vizitkou města. Jsou totiž nejvíce návykové a je na ně navázána i nejrůznější kriminalita, takže jde jak o sociální, tak bezpečnostní riziko,“ říká k návrhu radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová.

Městské části přijdou o peníze

Všechny městské části byly požádány o stanovisko k novému návrhu. Většina z nich s ním prý souhlasí, i když někde se obávají o výpadek příjmů v rozpočtu v řádu mnoha milionů korun ročně.

„Jsem si vědoma, že to připraví městské části o značnou část příjmů, z nichž financují sportovní a podobné aktivity. Proto chci zároveň prosadit, aby hlavní město tento výpadek příjmů pro městské části kompenzovalo, aby žádná městská část nebyla motivována zachovat herny jen kvůli penězům,“ dodává Hana Kordová Marvanová.

ČTĚTE TAKÉ: Evžen Korec: Stát se chystá lidem nenápadně zdražit bydlení

Návrh nové vyhlášky by měl být zpracován do konce ledna. Pak proběhne řádné připomínkové řízení. Zastupitelstvo hl. m. Prahy by ji tak mohlo schválit na březnovém nebo dubnovém jednání.

Nepřehlédněte