Pražské zajímavostiKristián Vích15. ledna 20203 minuty čtení

V Praze se loni začalo stavět 5 tisíc bytů. Magistrát chce výstavbu ještě více podpořit

Z výsledků stavebnictví za jedenáct měsíců roku 2019, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), vyplývá, že v tomto období byla v Praze zahájena výstavba celkem 4 969 bytů v nových bytových domech. Celkově by tak za minulý rok mělo být zahájeno více jak 5 000 bytů. To je dvojnásobek oproti roku 2018 a současně je to nejvyšší počet zahájených bytů v Praze od roku 2008. I přesto, že se jedná o zlepšení, do budoucna by hlavní město chtělo, aby ročně vznikalo minimálně 6 000 bytů.

Vedení města loni podniklo opatření, od kterých si slibuje, že se počet nově zahájených bytů bude i nadále zvyšovat. Konkrétně se jedná o lepší koordinaci a zrychlení administrativních procesů a dodržování lhůt. Více nových bytů v Praze přibyde i proto, že se do stupně povolování teprve dostanou projekty, pro které bylo třeba změnit územní plán. V oblasti agendy změn územního plánu přitom došlo v roce 2019 k značnému zpřehlednění a zrychlení.

ČTĚTE TAKÉ: Stavebnictví propadalo i v listopadu, pomůže až nový stavební zákon

„Objektivně se podařilo v tomto základním klíčovém parametru situaci zlepšit. Snad je to známka toho, že se nám daří vysvětlovat, že cesta k dostupnějšímu bydlení vede přes spolupráci v konkrétních územích všech aktérů ve městě – investorů, městských částí či vedení města a daří se postupně měnit atmosféru v metropoli ve vztahu k rozvoji a výstavbě,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Ne všude se staví

Z podrobnějších údajů o povolování projektů z 22 pražských stavebních úřadů vyplývá určitá nerovnoměrnost v rozložení zahajovaných bytů v bytových domech, kdy se nová výstavba soustřeďuje především do území v severovýchodní části Prahy. V správních obvodech Praha 3, Praha 8, Praha 9, Praha 10, Praha 14 a Praha 15 bylo zahájeno celkem 3 500 bytů, což je 70 % z celkového počtu, přitom v těchto městských částech bydlí jen 28 % obyvatel Prahy.

ČTĚTE TAKÉ
Bytová krize v praxi: Pražané kupují stále menší byty

Na druhé straně – v součtu za Prahu 4, Prahu 11 a Prahu 12, bylo zahájeno jen celkem 620 bytů, přestože v těchto třech správních obvodech bydlí přes 300 000 obyvatel. Takové rozdíly mají jistě vliv na poptávku a ceny, protože ve větší části území Prahy k nové výstavbě nedochází a zájemci o bydlení nenajdou nové bydlení v místě, které by preferovali.

Podle zástupců vedení města by k rovnoměrnému povolování nové výstavby v Praze mohlo přispět jednotné metodické rozhodování o větších stavbách na úrovni magistrátu. Novelu Statutu hl. m. Prahy, která by takovou změnu umožňovala, však odmítly téměř všechny městské části, na kterých se stavební úřady nacházejí.

ČTĚTE TAKÉ: U Suchdola vyroste nová čtvrť. Zastupitelstvo o ní bude hlasovat ve čtvrtek

„Politické reprezentace většiny městských částí se poměrně otevřeně vyjádřily, že se nechtějí vzdát určitého nepřímého vlivu na rozhodování stavebních úřadů, které mají sídlo v jejich radnicích, přestože vykonávají působnost státní správy. Koncepční změně v této oblasti se však v budoucnu hlavní město, domnívám se, nemůže vyhnout,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast legislativy Hana Kordová Marvanová.

Vznikne „městský developer“

Poprvé od roku 2015 byl z hlediska celkového počtu bytů zahájen v Praze téměř stejný počet jednotek jako ve Středočeském kraji (včetně rodinných domů). Celkově však bylo od roku 2010 ve Středočeském kraji zahájeno o 16 000 bytových jednotek více než ve stejném období na území Prahy.

Moderní bydlení se pro mnoho lidí stává nedosažitelným luxusem.

ČTĚTE TAKÉ
Hendrik Meyer: I starší byt v Praze bude do konce roku stát 90 tisíc za metr. Realitní krize však nenastane, pokud nezkolabuje doprava

Vedení města věří, že k bytové výstavbě v příštích letech také přispějí bytové projekty připravené městem. „Jedním z nutných a klíčových kroků pro iniciaci městské bytové výstavby je založení profesionální městské organizace, takzvaného městského developera, která se bude přípravou bytových projektů zabývat. To je jedním z našich hlavních úkolů pro letošní rok,“ doplňuje Petr Hlaváček. 

Některé takto připravené projekty lze v budoucnu realizovat formou družstevního bydlení. „V nejbližších měsících bychom pro přípravu družstevního projektů měli mít připraveny všechny organizační a administrativní podmínky,“ dodává Hana Kordová Marvanová.

Nepřehlédněte