Kam vyrazitPetra Domašínská10. ledna 20202 minuty čtení

Masopust na Letné nabídne průvod masek i tradiční zabijačkové hody

Národní zemědělské muzeum na Letné nabídne v sobotu 25. ledna 2020 hned dvě zajímavé akce pro veřejnost. Tradiční Letenské prase oživí letos nově průvod masek Letenského masopustu. Od 10 do 17 hodin se můžete těšit na ukázky bourání prasete, zabijačkové speciality, divadelní představení, lidové tance či kuchařské a výtvarné workshopy.

I letos jsou připraveny ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa. Tentokrát je na muzejním dvoře předvede mistr řezník František Kšána ml., který se zasloužil o znovuobjevení přeštického prasete a je tváří řeznictví Naše maso, jež zpracovává výhradně české maso a výrobky z původních českých plemen přeštík a čestr. Na muzejním dvoře budete moci ochutnat a zakoupit vybrané zabijačkové speciality. O hudební doprovod se postará skupina Kutálka a také harmonikář.

ČTĚTE TAKÉ: Zapomenutá řemesla si můžete připomenout na zámku Kačina

Bohatý doprovodný program je připraven i pro děti. Kromě cukrářského workshopu v gastrostudiu bude probíhat také celodenní výroba masopustních masek s výtvarnicí Evou Blahovou. Nejmenší se mohou těšit i na výtvarné dílničky s lektory muzea a na pohádku O prasátku Arturovi v podání Divadla PaDa.

Masopustní průvod zavítá do muzea

Průvod Letenského masopustu, který každoročně pořádá Galerie Scarabeus, zavítá do muzea po 13. hodině a přinese s sebou muziku, divadelní i taneční vystoupení a především tradiční masopustní masky.

Minulé ročníky masopustního veselí připomene výstava fotografií. Bonusem pro návštěvníky, kteří dorazí v masopustních maskách (nikoli pouze ve škraboškách), je vstup na akci i do všech prostor Národního zemědělského muzea zdarma.

Nepřehlédněte