LifestyleTereza Běhalová4. ledna 20201 minuta čtení

Smoothie z brokolice pomáhá snížit krevní tlak a chrání před rakovinou

Brokolice patří mezi neprávem opomíjené druhy zeleniny. Pokud jste jí zatím ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že si zaslouží dostat druhou šanci. Díky velkému množství nejrůznějších látek má totiž blahodárný vliv na naše zdraví.

Brokolice v sobě ukrývá řadu esenciálních minerálů a vitamínů. Kromě vysokého obsahu železa, vápníku, bílkovin a vitamínů A a C jsou to také antioxidanty, které bojují proti mnoha infekcím a chorobám.

ČTĚTE TAKÉ: Jste nadprůměrně inteligentní? Poznat to můžete i bez IQ testu

Brokolice má blahodárné účinky na lidské zdraví.

Pravidelná konzumace brokolice může výrazně snížit riziko rakoviny žaludku, prsu a prostaty, a to díky antikarcinogenní látce indol-3-karbinol. Vysoký obsah vlákniny a draslíku zase napomáhá ke snížení cholesterolu a vysokého krevního tlaku.

To ale není všechno. Brokolice se osvědčila i jako zbraň proti stárnutí a zácpě. Účinně z těla odstraňuje nejrůznější toxiny, zlepšuje zrak a pomáhá předcházet chudokrevnosti. Nízká kalorická hodnota potěší všechny, kteří se chtějí zbavit přebytečných kil.

Nejlepší je syrová

Připravte si smoothie z brokolice!

Pokud chcete využít účinků brokolice na maximum, doporučuje se konzumovat ji syrovou, případně krátce povařenou. Tepelnou úpravou se totiž prospěšné látky ztrácí. Jednou z možností je i brokolice ve formě smoothie.

Jeho příprava je snadná. V mixéru rozmixujte 100 g čerstvé brokolice, 1 jablko, 100 ml vody, lžíci medu a 2 lžíce citronové šťávy. Na zdraví!

ČTĚTE TAKÉ: Kofein může i zabíjet. Bezpečná dávka je pro každého individuální

Nepřehlédněte