LifestyleTomáš Marný3. ledna 20203 minuty čtení

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem

Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první.

Tím velmi důležitým smyslem je chuť. Pokud ji totiž ztratíme, člověk přestává jíst, začne hladovět a zemře. Chuť se v průběhu lidského života vyvíjí a do chuťové dospělosti dorosteme každý v jiném věku. Také vám jako malým nechutnala například káva a dnes byste bez ní nedokázali začít den? Na vině je právě vývoj chuti.

ČTĚTE TAKÉ: Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

Je libo lahodný hamburger?

Sladká plodová voda

Chuť se nám začíná vyvíjet již velmi brzy. Vědci prokázali, že už ve čtvrtém měsíci vývoje dokáže lidský plod vnímat sladkou chuť plodové vody a rozlišuje i slané a hořké. Také proto novorozencům chutná mateřské mléko, které je sladké, stejně jako plodová voda.

V průběhu života se pak vnímání chuti zásadně mění. Své by o tom mohly vyprávět ženy v těhotenství. Ovlivňuje nás ale i rodinné prostředí – jak se stravovali naši rodiče, tak se v dalším životě obvykle stravujeme i my a podvědomě vyhledáváme podobné potraviny.

ČTĚTE TAKÉ
Jídla od babičky připomínají bezstarostné dětství. Proto je tolik milujeme, i když by šly připravit mnohem lépe

Proč děti milují sladké

Chuťové pohárky na jazyku se v průběhu našeho života vyvíjejí a dozrávají, ale také výrazně ubývají. Zatímco dětský jazyk má kolem 18 000 chuťových pohárků, v dospělosti pak máme už jen pouhé 2000 a ve stáří jen asi 1000.

Jako novorozenci navíc rozeznáváme převážně chuť sladkou a hořkou, ostatní chutě se přidávají až později. Proto jsou děti v jídle mnohem vybíravější a také preferují sladkou chuť potravin, která je pro ně zdrojem energie.

ČTĚTE TAKÉ: Hypertenze ohrožuje každého. Důležitá je prevence i včasná léčba

Sladké chuti dokáže odolat jen málokdo.

To je spojeno právě s podvědomou vzpomínkou na plodovou vodu jako první tekutinu, kterou dítě v životě přijme. A také to je důvodem, proč si dítě některé konkrétní pokrmy natolik oblíbí, že je poté chce jíst neustále dokola. Často se jedná o nasládlé pokrmy – např. rajská omáčka, hrášková polévka nebo bramborová kaše.

Chuťová dospělost

Ve stáří naopak výrazně více dochucujeme a solíme, protože nám chuťové pohárky významně ubývají. Chuťové zralosti dosahujeme mezi 20. a 25. rokem života a právě tehdy většině z nás začnou chutnat chuťové výrazné potraviny, které jsme do té doby nemohli ani cítit, jako třeba krevety, kozí sýr, lanýže nebo chřest. A také nám začne chutnat káva, alkohol nebo hořké pivo.

Také jíte sladké ve velkém?

ČTĚTE TAKÉ
Nezdravou zálibu ve sladkém si nemusíte vyčítat. Podle vědců za ni mohou geny

A víte, zda-li jsou mlsnější muži, anebo ženy? Vědci mají jasno. Mnohem vybíravější jsou překvapivě muži. Zatímco ženy vnímají chutě rozmanitěji a stejně jako děti milují nejvíce chuť sladkou, muži jsou mlsnější a dávají přednost hořké nebo kyselé chuti. Alespoň tak už víme, kdo vymyslel onu skvělou kombinaci piva a dobře naložených utopenců.

Nepřehlédněte