LifestyleTereza Běhalová3. ledna 20202 minuty čtení

Chipsy, hranolky, káva, chléb i sušenky. Tady všude číhá nebezpečná rakovinotvorná látka

Milujete smažené pokrmy z brambor? Možná ani netušíte, že jejich častou konzumací se vystavujete riziku vzniku rakoviny. Za všechno může látka zvaná akrylamid. Špatná zpráva je, že se mu téměř není možné vyhnout. Naštěstí ale můžeme snížit jeho množství v potravě na minimum.

Akrylamid je chemická sloučenina, která vzniká při vysoké teplotě (120–150 °C) pečením, smažením nebo pražením potravin s vysokým obsahem škrobu.

ČTĚTE TAKÉ: Ideální čas na sprchu je pro každého různý. S čisticími prostředky šetřete

Celý tento děj je známý jako Maillardova reakce. Při tepelném zpracování cukru a aminokyselin, které jsou přirozeně přítomné v potravinách s vysokým obsahem škrobu, vznikají látky dodávající nové chutě a vůně. Rovněž dochází k hnědnutí potravin a ke vzniku akrylamidu.

Nejrůznější vědecké výzkumy dokazují, že zvýšené množství akrylamidu v potravě může způsobit rakovinu u spotřebitelů jakéhokoli věku. Tuto látku přitom najdeme nejen ve smažených bramborových výrobcích, ale třeba i v kávě, sušenkách, krekrech nebo v křehkém a bílém chlebu.

Výrobci potravin musí dodržovat nejrůznější normy, aby množství akrylamidu nepřekračovalo kritické hodnoty. Zcela odstranit akrylamid z tepelně zpracovávaných potravin je ovšem nemožné. Snížit jeho množství lze pouze pečlivější a rozmanitější přípravou pokrmů.

Základním pravidlem při domácí přípravě je pokrmy nepřipalovat do hněda, ale jen mírně osmahnout do zlatova. Čím více je potravina hnědá, čím více akrylamidu obsahuje. Při smažení výrobků z brambor dodržujte doporučenou dobu a teplotu smažení, abyste předešli přesmažení, přílišné křupavosti a připálení.

ČTĚTE TAKÉ: Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého

Nepřehlédněte