MagazínTereza Běhalová31. prosince 20191 minuta čtení

Jak vyzrát na kocovinu? Pomůže voda i lehká procházka. Některé potraviny ale vynechejte

Oslavy příchodu nového roku jsou již tradičně spojeny i s velkým množstvím vypitého alkoholu. Co dělat, když po silvestrovském večírku nastoupí nepříjemná kocovina?

V první řadě je důležité se na pití alkoholu důkladně připravit ještě za střízlivého stavu. Dobře se najezte a pokud možno si naplánujte, jak moc velké množství alkoholu během večera zkonzumujete. Podle psychologů je pak větší šance, že bude fungovat tzv. „záklopka”.

ČTĚTE TAKÉ: Klíšťová encefalitida na vzestupu. Nemoc může vést až ke smrti

Během pití prokládejte alkohol čistou vodou v poměru nejméně 1:1. Organismus potřebuje dostatek tekutin, aby zvládl toxickou látku účinně odbourávat už během večera.

Tekutiny doplňujte také po probuzení, kdy se začnou naplno projevovat důsledky alkoholové intoxikace. Na překyselený žaludek, pálení žáhy, bolest hlavy, svalový třes, silnou nevolnost, průjem a únavu se hodí se čistá minerální voda bez bublinek, případně bylinkové čaje – například mátový, heřmánkový nebo zázvorový.

Snažte se co nejvíce spát. Pokud to nepůjde, zkuste vyrazit na čerstvý vzduch, který podle odborníků při kocovině napomáhá k rychlejší regeneraci. Z potravin se vyhýbejte všemu kyselému. Vaše žáha by vám za ně vůbec nepoděkovala. Rozhodně nepijte ovocné džusy ani kávu. Zkuste do sebe ale dostat silný vývar a vydatný, tučný oběd.

Nepřehlédněte