LifestyleTereza Běhalová20. prosince 20192 minuty čtení

Křeče v noze mohou signalizovat vážné onemocnění tepen a riziko infarktu

Svalové křeče dolních končetin se většinou vyskytují u vrcholových sportovců a u lidí s fyzicky namáhavým zaměstnáním. Lékaři však znají také případy, kdy mohou tyto problémy předznamenávat příchod mrtvice nebo infarktu.

Křeče v lýtkách čas od času postihnou každého. V některých případech ale mohou souviset s onemocněním periferních tepen, které výrazně zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.

ČTĚTE TAKÉ: Zůstaňte v kondici. Stačí pár minut denně a vůbec to nebolí

Varovné příznaky

Pacienty při této nemoci trápí bolest ve svalech lýtek, stehen, boků a hýždí kvůli tukovým usazeninám v tepnách dolních končetin. Ty totiž blokují přívod krve do svalů a důležitých tepen podporujících činnost srdce a mozku. Prudká bolest typicky přichází při fyzické zátěži (např. chůze do schodů) a rychle ustupuje.

Dalšími příznaky může být i změna barvy chodidel, pomalu rostoucí ochlupení na nohách nebo špatně se hojící ranky. Pokud tedy při chůzi pociťujete sevření a bolest v lýtkách, určitě byste o tom měli informovat svého lékaře.

Jak se nemoc léčí

Léčba této choroby spočívá především ve změně životního stylu (pravidelný pohyb, vyvážená strava, konec kouření a pití alkoholu). Řada lidí při bolestech pouze omezí pohybové aktivity s tím, že už jsou zkrátka staří. Svoji životosprávu ale nijak neřeší a o problémech lékařům neřeknou. Tím se pak ale nemoc postupně pouze zhoršuje.

Lékaři mohou po zhodnocení zdravotního stavu předepsat léky na utlumení nežádoucích příznaků onemocnění. Často se předepisují také léky, které zabraňují formování tukových usazenin v tepnách. V případě závažného ucpání tepen je pak krajním řešením operace.

ČTĚTE TAKÉ: Nemocný muž obtěžuje zápachem obyvatele domu. Odpadky z popelnic si nosí do bytu

Problém se týká mužů i žen

V minulosti se onemocnění periferních tepen považovalo za čistě mužské, ale lékaři dnes zaznamenávají stále více případů i u žen. Jedná se o častý, avšak málo diagnostikovaný problém, takže ne všichni o něm mohou vědět. Podle odhadů se může týkat až každé desáté ženy po padesátém roce věku a každé páté po šedesátce.

Nepřehlédněte