MagazínTomáš Marný20. prosince 20193 minuty čtení

Stolice říká mnohé o našem zdraví aneb Vážně i nevážně o lidském vyměšování

I když se o tom veřejně moc nemluví, pravidelné vyprazdňování je pro člověka velmi důležité a může hodně prozradit o vašem zdravotním stavu. Zní to sice zvláštně, ale až třetina lidí podle průzkumu lékařů vůbec nemá představu o tom, jak vypadá normální exkrement. Lidé si také nesprávným vyprazdňováním zadělávají na řadu zdravotních problémů. Co všechno o vás může vaše stolice prozradit?

Průměrný člověk za svůj život vyprodukuje kolem 11 tun exkrementů. To je váha asi tří dospělých hrochů. Stolice může být indikátorem problémů s trávením i nádorového bujení. Lékaři mají pro hodnocení stolice dokonce sedmistupňovou, tzv. bristolskou škálu.

ČTĚTE TAKÉ: Pijete kávu s mlékem? Riskujete obrovské problémy se zdravím

Velké množství lidí tráví na záchodě více času než sportováním. Za vším hledejme čtení novin a projíždění obsahu mobilních telefonů. Sedavým způsobem života si zpomalujeme peristaltiku střev a způsobujeme si poruchy pravidelného vyprazdňování. Dlouhé sezení na toaletě působí nezdravý tlak na konečník, což vede ke vzniku hemoroidů a zácpy. Přílišným tlačením si také můžete způsobit kýlu.

Na toaletě by se měl člověk v ideálním případě zdržovat co nejméně.

Jak předcházet zácpě

Abyste předešli nepříjemné zácpě, je důležité chodit na stolici pravidelně. Frekvence vyměšování se přitom liší a nelze říci, co je úplně správně. Hodně záleží na složení stravy.

Například vegetariáni chodí na stolici častěji než lidé, kteří konzumují hodně masa. Důvod je prostý, zpracování masité potravy v trávicím traktu trvá výrazně déle. Vegetariáni také přijímají v potravě víc vlákniny. Právě vláknina, obsažená v ovoci, zelenině a obilovinách je pro správné fungování střev velmi důležitá.

Vláknina také zabrání tomu, aby stolice byla suchá a tvrdá. To při průchodu tělem nadměrně namáhá střeva a může vést k drobným poraněním střevního povrchu. Její vylučování je pak opravdu nepříjemné. Dobré je v takovém případě stravu doplnit měkkým ovocem a ovesnými vločkami.

ČTĚTE TAKÉ: Zásadní změna pro kuřáky. Mentolové cigarety v Česku končí. Škodí mnohem víc, než se může zdát

Pestrá strava plná vlákniny může pomoci v boji proti zácpě.

Důležité je také přiměřeně a pravidelně pít. Je-li vaše stolice tuhá a kouskovitá, vaše tělo vám dává najevo, že přijímáte nedostatek tekutin. V takovém případě nejen zvyšte příjem vody, ale zároveň omezte pití kávy a kofeinových nápojů.

Všímejte si barvy

Kromě konzistence může na vážné zdravotní problémy upozornit i barva stolice. Pokud jste nejedli lékořici, hodně tmavé listové zeleniny nebo neužívali aspirin a vaše stolice je černá, může se jednat o příznak skrytého krvácení do trávicího traktu. V takovém případě je určitě na místě jednoduchý test na přítomnost krve ve stolici, který si můžete koupit v lékárně, nebo jej zajistí váš praktický lékař. Vyšetření trvá pár sekund a je zcela bezbolestné a jednoduché.

Stejně tak to může být v případě stolice červené, signalizující krvácení z konečníku nebo z hemoroidů. Také v tomto případě určitě navštivte lékaře, abyste vyloučili možnost nádorového onemocnění. Červenou stolici vám ale může způsobit i rajčatový džus, rajčatová polévka nebo červená řepa, proto se neplašte zbytečně a vždy přemýšlejte o tom, co jste v posledních 24 hodinách jedli.

ČTĚTE TAKÉ
Mobil na toaletě? Zaděláváte si na vážné problémy. A nejde jen o bakterie

Určitě se vyplatí zpozornět, pokud delší dobu vylučujete stolici, která je mastná a plave na hladině toalety. V tom lepším případě je to signál, že vaše strava obsahuje nepřiměřené množství tuků, ale v tom horším to může být důležitý indikátor toho, že ve vašem organismu funguje špatně trávení tuků a nedostatečně funguje slinivka břišní.

Několik perliček závěrem

V italském městě Castelbosco můžete navštívit originální muzeum exkrementů. Nejstarší dochovaný zkamenělý exkrement vykopali archeologové nedaleko španělského Alicante a je mu úctyhodných 50 tisíc let. A nejdelší exkrement byl vyprodukován v roce 1995. Měřil 7,92 metru a jeho autorkou byla žena.

Nepřehlédněte