MagazínTereza Běhalová19. prosince 20193 minuty čtení

Epilepsie postihuje i psy a kočky. Úplně vyléčit nejde, důležitá je proto prevence

Ač se to zdá k nevíře, některé nemoci, jimiž trpí lidé, občas postihují i zvířata. A je tomu tak i u epilepsie, čili padoucnici. Může se stát, že se nevyhne ani vašemu pejskovi nebo kočičce, i když u psů se vyskytuje častěji.

Stejně jako u člověka je i zvířecí epilepsie nevyléčitelné celoživotní onemocnění. Zvíře k ní může mít genetickou predispozici a nemoc je pak vrozená, anebo je možné, že se objeví po úrazu, při blokádě páteře či při nádorech. Křečovité záchvaty jsou vyvolávány neobvyklou reakcí mozku na podněty, které přicházejí z nemocné oblasti mozkové tkáně.

ČTĚTE TAKÉ: Velbloudí mládě se narodilo v pražské zoo. Poprvé po devíti letech

Dobrá zpráva je, že i nemocným zvířatům lze zajistit kvalitní život. Vše závisí na tom, zda budete svým čtyřnohým mazlíčkům pravidelně dávkovat léky. Tím se počet jejich epileptických záchvatů může snížit na minimum. Nemocná zvířata však musí dostávat léky pro ně určené, humánní preparáty nejen že na ně zpravidla neúčinkují, ale navíc by mohla mít zvířata při jejich dlouhodobém užívání nepříjemné vedlejší účinky.

Při léčbě epilepsie u psů a koček se lépe osvědčila monoterapie, tedy užívání jen jednoho druhu léku, nikoliv podávání kombinace více medikamentů. Poslední slovo by ale v tomto ohledu měl mít vždy zvěrolékař.

Druhy záchvatů

Existuje hned několik druhů záchvatů. Tzv. jednoduché parciální postihují jen jedno ložisko v mozku. Při komplexním parciálním záchvatu je zasažena širší oblast mozku a může už dojít k narušení vědomí i paměti. Generalizovaný záchvat bez křečí náhle postihne celý mozek, zvíře je strnulé s krátkou poruchou vědomí, avšak tento stav brzy odezní a vše se vrací k normálu. Vážnější už je generalizovaný záchvat s křečemi, při němž dochází k výpadku paměti. Většinou trvá od několika minut a po hodiny. Tzv. status epilepticus je pak kumulace více záchvatů rychle po sobě následujících.

Jak záchvatům předcházet

Kdo nechce zvířatům podávat farmaka, může využít přírodní zdroje k prevenci. Protože se jedná o neurologické onemocnění, prospívá udržovat zvíře v dobrém psychickém stavu a fyzicky ho nepřetěžovat. Dbejte na udržování správné hladinu hořčíku v organismu. O záchvatech je vhodné vést si evidenci. Lze tak snadněji vypozorovat, co jim obvykle předchází. U psů se doporučuje průběžně a v malých dávkách podávat lněný olej.

ČTĚTE TAKÉ: Narodilo se mládě ohroženého chápana. Pytláci je loví pro maso

Jak postupovat při záchvatu

Nejprve použijte přípravek k jeho zastavení, který vám předepsal zvěrolékař (pokud se nejedná o první záchvat). Poté zabezpečte zvíře tak, aby si neublížilo. Obložte ho polštáři, dekami, odsuňte nábytek apod. Zhasněte světlo, zajistěte ticho a hovořte na zvíře klidným hlasem. Nijak s vaším mazlíčkem nemanipulujte, mohlo by mu to ublížit.

Nepřehlédněte