Pražské zprávyKristián Vích18. prosince 20192 minuty čtení

Režisér Jiří Menzel obdržel čestné občanství hlavního města Prahy

Pražský primátor Zdeněk Hřib dnes předal čestná občanství hlavního města Prahy a Ceny hlavního města Prahy osobnostem, jejichž dílo je spojeno s hlavním městem a které se zasloužily o šíření jeho věhlasu ve světě.

Novými čestnými občany se stali onkolog Pavel Klener a režisér Jiří Menzel. Světoznámý režisér se slavnostního předání nemohl zúčastnit kvůli dlouhodobě špatnému zdravotnímu stavu. Zastupovala ho proto jeho manželka Olga. Stříbrnou medaili hlavního města Prahy obdrželi ředitelka Uměleckoprůmyslového musea Helena Koenigsmarková a dirigent Jiří Chvála.

ČTĚTE TAKÉ: Nechci Pražany vystavit mediálnímu lynči od premiéra, říká primátor Hřib

„Všichni držitelé ocenění jsou kapacity ve svých oborech, přispěli k jejich rozvoji a díky nim mnoho lidí po celém světě ví, kde leží Česká republika a Praha. Jsem velmi rád, že jsem jim mohl dnes osobně poděkovat za vše, co dosud vykonali a co v budoucnu ještě vykonají. Jejich životní příběhy jsou nesmírně zajímavé a inspirativní,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Jiří Menzel se narodil v roce 1938 v Praze. Vystudoval FAMU a natočil řadu divácky úspěšných a kritiky oceňovaných snímků, včetně oscarových Ostře sledovaných vlaků. Působil i jako divadelní režisér, a to jak v Česku, tak v zahraničí. V posledních letech se potýká s vážnými zdravotními problémy.

Onkolog prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. se stal v roce 1967 odborným asistentem na Fakultě všeobecného lékařství UK, kde posléze působil jako docent a v roce 1988 na ní získal hodnost profesora. Od poloviny 70. let se systematicky věnuje onkologické problematice a protinádorové chemoterapii.

Nepřehlédněte