Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz7. prosince 20192 minuty čtení

Vinici v Grébovce budou i nadále spravovat dosavadní vinohradníci

Vinice Grébovka.

Rada MČ Praha 2 na svém posledním zasedání v tomto týdnu souhlasila s výběrem dodavatele služeb údržby vinice Grébovka. Protože Ing. Iveta Bulánková jako jediný účastník zadávacího řízení prokázala splnění všech podmínek účasti stanovených zadavatelem a vyžadovaných zákonem, budou dosavadní vinohradníci Iveta a Pavel Bulánkovi vinohrad Grébovka spravovat i nadále.  

Vinice v Havlíčkových sadech, která je mimo jiné zapsána na seznamu chráněných kulturních památek, má staletou historii. V roce 1992 ji v poničeném stavu převzala do péče MČ Praha 2 a najala na její obrodu Antonína Turečka, vinařského mistra z trojských vinic, a ten ji proměnil v zahradu hojnosti.

„Jeho dcera, paní Iveta, tak bude pokračovat v rodinné tradici. Pro městskou část je spolu se svým manželem zárukou vysoké úrovně práce. Městská část ve spolupráci se Zemědělskou univerzitou k tomu připravuje návrh zálivky keřů, aby i v době klimatických změn zůstala kvalita zachována,“ uvedl Václav Vondrášek, místostarosta Prahy 2 pro oblast životního prostředí, oblast výstavby a územního rozvoje a oblast památkové péče.

Unikátní vinohrad v srdci města

Kromě tradičních odrůd jako Rulandské modré, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Müller Thurgau a Modrý Portugal, jimž se tradičně dobře na vinici daří, se zde pěstují i odrůdy jako Hibernal, Dornfelder a Neronet. Dnešní vinohrad s dvanácti tisíci keři také zásobuje burčákem již tradiční akci Vinobraní na Grébovce. Ročně tu vyrobí kolem 6500 litrů vína.

I když je v centru velkoměsta, nezadá si zdejší vinohrad s vyhlášenými moravskými vinicemi. Víno z Grébovky získává každoročně ocenění ve vinařských soutěžích. Jedním z posledních takových úspěchů je ocenění v rámci letošní Národní soutěže vín, kdy Grébovka zrodila tři vína oceněná zlatou medailí, dvě stříbrnou medailí i nejlepší Pinot Noir české oblasti.

Čtěte také…
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu

Nepřehlédněte

Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu • Žijeme v době, kdy se mění pohled na všechno. I na ty nejtěžší životní okamžiky. To, co bylo dříve tabu, se dnes stává předmětem vášnivých debat. A není divu, stojí před námy těžké otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.