MagazínTereza Běhalová6. prosince 20192 minuty čtení

Míra IQ ovlivňuje, zda vstoupíte do manželství. U každého pohlaví ale jinak

Vysoká inteligence je všeobecně společností vnímána jako pozitivní a obdivuhodná. Psychologové však už několik desítek let upozorňují na fakt, že jedinci obdaření geniálním mozkem mohou mít zároveň i určité osobnostní limity.

Podle nedávné studie projevů doprovázejících vysokou inteligenci mají lidé s vyšším IQ i vyšší riziko, že budou trpět duševním onemocněním. Z výzkumu publikovaném v magazínu Science Direct vyplývá, že až pětina členů americké Mensy, organizace sdružující lidi s IQ nad 130, má diagnostikovanou úzkostnou poruchu. Ve srovnání s běžnou americkou populací to je až o polovinu více.

ČTĚTE TAKÉ: Nadčasová pouta lásky. Charakteristiky vztahu, který přetrvá celý život

Vědci to vysvětlují tím, že lidé s bystřejším mozkem mají tendenci reagovat intenzivněji na podměty z okolí. Jejich centrální nervový systém je „hyperaktivnější“. Vnitřní senzory jsou mnohem citlivější na dráždivé signály, které mohou vyvolat stresovou reakci – například kritické, posměšné poznámky od ostatních lidí nebo nepříjemné, stále se opakující zvuky (dupání dětí sousedů, zvuk rušné ulice apod.).

Na druhou stranu, zvýšená inteligence má i nesporné výhody. Lidé díky ní snadněji dosáhnou vyššího vzdělání i společenského postavení, čímž mohou vydělávat více peněz.

IQ a manželství

S velmi zajímavým zjištěním přišli už před časem odborníci z univerzit v Edinburghu, Glasgow, Aberdeenu a Bristolu. Ti v dlouhodobém výzkumu sledovali životní dráhu devíti stovek osob od jejich deseti do čtyřiceti let. Zjistilo se, že zatímco u chlapců společně se zvýšením IQ o 16 bodů vzrůstá pravděpodobnost, že se ožení, o 35 procent, u mladých žen naopak s 16 body klesá pravděpodobnost, že se vdají, a to až o 40 procent.

Podle profesora psychologie Paula Bronsona z univerzity v Nottinghamu to může být tím, že inteligentní ženy s diplomem dávají přednost kariéře a muži jim nepřijdou ničím zajímaví.

ČTĚTE TAKÉ: Chcete, aby vám vztah vydržel? Nemusíte milovat příliš, ale záleží hlavně na výchově, tvrdí vědci

Oproti tomu spisovatelka Claire Raynerová se domnívá, že inteligentní muži preferují ženy s nižším IQ, než mají oni sami. „Inteligentní muž si často volí náročné zaměstnání. Proto vyhledává spíše tradičně orientovanou manželku, která se stará o bezproblémový chod domácnosti a je kopií jeho matky,“ řekla Raynerová.

Nepřehlédněte