MagazínTomáš Marný6. prosince 20193 minuty čtení

Křupavoučký řízek pro štědrovečerní tabuli připravíte snadno a hravě

Smažený řízek neodmyslitelně patří v Vánocům.

Stejně jako existuje bezpočet receptů na ten zaručeně nejlepší bramborový salát, tak i každá rodina má svůj způsob, jak na Vánoce připravuje vánočního kapra nebo řízek. Jaké jsou ty nejlepší fígle pro jejich přípravu? A víte, odkud se k nám řízek a salát dostaly a že nejsou vůbec českým vynálezem?

Přesně tak. I když by řada z nás přísahala, že bramborový salát a řízek jsou zaručeně českým vynálezem, není to pravda. Bramborový salát se sice v Čechách připravoval odpradávna, ovšem bez majonézy a bez kořenové zeleniny. Majonézu začali do salátu přidávat kuchaři až v období první republiky a kořenovou zeleninu ještě později. Zato se jí ale přidávalo opravdu vrchovatě. Tento typ bramborového salátu k nám přišel z Ruska a dodnes se s ním setkáte v řadě zemí Evropy, ale třeba i v USA pod názvem „Russian salad“. Ve Španělsku do něj ještě přimíchávají maso z tuňáka a kapary.

Smažený řízek vlastně původně pochází z Itálie.

Stejně tak oblíbený klasický smažený řízek, který řada z nás vymění na Vánoce za kapra, není tak úplně český. Za jeho importem do českých zemí stojí maršál Radecký, který při svých taženích ochutnal v Itálii tradiční pokrm cotoletta alla Milanese. Maso smažené ve strouhance z bílého pečiva mu zachutnalo natolik, že s ním recept doputoval až na vídeňský císařský dvůr. V našich kuchařkách se řízek a bramborový salát poprvé objevily dohromady až v roce 1924.

Jak na kapra

Chcete-li docílit opravdu křupavého obalu, určitě použijte kapra čerstvého, ne mraženého, ze kterého vytéká hodně vody. Jednotlivé porce před obalením neomývejte, jen je dobře osušte papírovou utěrkou. Čím méně vody, tím lépe. Přebytečná tekutina by se při smažení odpařovala, kapr na pánvi by prskal a trojobal se odfouknul. Porce kapra nakrájejte spíše slabší, aby se rychleji propekly. Rozhodně smažte jen dozlatova, vyšší porce případně nechte dopéct v troubě.

Čtěte také…
Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny

Jak na nejkřupavější klasický řízek

Stejně jako u kapra je důležité, aby maso nebylo mokré a příliš blátivé. Čerstvé maso z vepřové kýty se na řízek používá tradičně, pro šťavnatější chuť ale zvolte vepřovou krkovici. Před obalením nezapomeňte bílé tukové krytí nebo šlachu nožem přeseknout, aby se vám řízky při smažení nekroutily. Pokud používáte maso kuřecí či krůtí, vyplatí se jej den předem naložit do bílého jogurtu. Maso tak zkřehne a nebude suché. Před obalením jej ale také dobře osušte.

Řízek v trojobalu Češi na Vánoce milují.

A další trik, který podpoří křupavost. Maso obalte nejprve v hrubé mouce, kterou dobře upěchujete, a poté v rozšlehaných vejcích, do kterých nepřidávejte žádnou vodu ani mléko. Jak už bylo zmíněno u kapra, tekutina navíc se při smažení odpařuje a trojobal se nafukuje a opadává. Po obalení ve vejcích pak samozřejmě přichází strouhanka. Do ní maso pořádně přimáčkněte. Ihned poté smažte, aby trojobal zbytečně nezvlhnul. Takto docílíte krásných zlatavých řízků, ze kterých ani druhý den trojobal neopadává.

Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Nepřehlédněte

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.