Pražské zprávyPražskýDEN.cz5. prosince 20192 minuty čtení

Lítačka už funguje také v mobilu. Kupony lze nahrát od pondělí

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

Cestující v Praze a ve Středočeském kraji se mohou od pondělního rána odbavit i prostřednictvím mobilního telefonu. Umožňuje to aktualizovaná verze mobilní aplikace PID Lítačka. Novinka zatím funguje v testovacím režimu. Zakoupené dlouhodobé časové kupóny lze převést do mobilní aplikace a cestovat v rámci Pražské integrované dopravy už jen s mobilem.

Nová aktualizace mobilní aplikace má být podle vedení Prahy dalším krokem ke zjednodušení a digitalizaci odbavování v regionálním dopravním systému, který propojil Prahu se Středočeským krajem. Cestující budou mít vedle možnosti nahrát si dlouhodobé časové kupóny na bezkontaktní bankovní karty či In Kartu ČD nově také možnost převést si svůj dlouhodobý kupón do mobilní aplikace PID Lítačka.

ČTĚTE TAKÉ: Metro C čeká čtyřdenní výluka a Dejvická bude úplně uzavřena

„Naším cílem je, aby mobilní aplikace PID Lítačka byla kompletním průvodcem Pražana a turistů městskou hromadnou dopravou v Praze a dokázala naplánovat cestu z bodu A do bodu B při zohlednění preferencí jednotlivých cestujících a nabídnout nejen prostředky veřejné dopravy, ale také sdílené služby typu bikesharing či carsharing,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Pouze s mobilním telefonem bude nyní možné odbavit se na více než 3 000 zařízeních u 26 dopravců, kteří jsou součástí Pražské integrované dopravy. Další usnadnění bude bezesporu také možnost sledování online poloh autobusů, které plánujeme spustit začátkem příštího roku,“ doplnil náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Mobilní aplikaci PID Lítačka si cestující mohou stáhnout zdarma na App Store a Google Play. Veškeré důležité informace o aplikaci jsou rovněž dostupné na stránkách https://app.pidlitacka.cz.

Nepřehlédněte