MagazínKristián Vích5. prosince 20193 minuty čtení

Slepá jasnovidka Baba Vanga prý znala temnou budoucnost lidstva. Její život je opředen tajemstvím

Údajně předpověděla 3. světovou válku, havárii v Černobylu, 11. září 2001, tragédii ponorky Kursk i smrt princezny Diany. Řeč je o bulharské vědmě a léčitelce, známé po celém světě jako Baba Vanga. Tajemná žena prý ve svých vizích viděla i vývoj lidstva v příštích několika stovkách letech a úplný konec světa. Je ale tohle všechno pravda?

S jistotou víme, že Vangelija Pandeva Dimitrova Gušterova se narodila v oblasti dnešní Severní Makedonie v roce 1911 a zemřela v roce 1996. Traduje se, že v útlém dětství přežila bouřku, při níž sice ztratila zrak, ale získala zázračné mystické schopnosti. Lidem věštila budoucnost a radila jim, jak se vyléčit pomocí bylinek. V dobách socialismu se prý těšila přízni vysokých stranických představitelů, kteří využívali její služby. V kontextu materialistického světonázoru marxismu je to poměrně pikantní.

ČTĚTE TAKÉ: Řádění fanatické bojovnice proti alkoholu v New Yorku

Vanga přišla o zrak při bouřce už jako malá dívka.

Předpověděla smrt

S pozoruhodným příběhem přišel v roce 2014 novinář Ivan Ivačkovič v knize Kako smo propevali – Jugoslavija i njena muzika. Píše v ní, že na začátku srpna 1976 Vangu navštívila jugoslávská herečka a zpěvačka Silvana Armenulić. Setkání to nebylo zrovna příjemné. Vanga seděla zády k Silvaně, hleděla z okna a nemluvila.

Po dlouhém mlčení nakonec spustila: „Nic. Nemusíš platit. Nechci s tebou mluvit. Teď ne. Jdi a vrať se za tři měsíce.“ Když se Silvana otočila a šla ke dveřím, Vanga řekla: „Počkej. Ve skutečnosti nebudeš moct přijít. Jdi, jdi. Pokud se budeš moct vrátit za tři měsíce, udělej to.“

Zdrcená Silvana se rozplakala, asi jako když se právě dozvíte, že vám zbývají tři měsíce života. Jenomže o dva měsíce později, 10. října 1976, populární jugoslávská umělkyně skutečně zahynula při autonehodě.

Domek, ve kterém Vanga nějaký čas žila. Foto: In-cognito, Wikipedia.org

Pravda, nebo výplody bulváru?

Stalo se již tradicí, že bulvární média po celém světě přináší na přelomu roku články, popisující „zaručené předpovědi“ Baby Vangy pro následujících dvanáct měsíců. Například v roce 2010 se tak psalo, že Vanga prorokuje na příští rok začátek nukleární třetí světové války. V roce 2016 se Evropa měla stát neobyvatelnou. A v loňském roce 2018 měly dojít veškeré zásoby ropa. Nic z toho se naštěstí nestalo. Nejisté jsou zatím další předpovědi – vymýcení všech nemocí, mluvící zvířata, kontakt s mimozemšťany, válka na Marsu, dosažení nesmrtelnosti člověka a konec světa v roce 5079.

ČTĚTE TAKÉ: Hitler ji nenáviděl. Petřínská rozhledna by nikdy nebyla bez Eiffelovky

Jedny bulharská noviny před časem přinesly svědectví starousedlíků z vesnice, kde Vanga žila. Ti sdělili, že žádné takové předpovědi jejich sousedka nikdy neřekla. Spisovatelka Judika Illes ve své knize The Weiser Field Guide přesto tvrdí, že vědma dokázala velmi přesně předpovědět rozpad Sovětského svazu, jadernou katastrofu v Černobylu, datum smrti diktátora Stalina, potopení ruské ponorky Kursk, teroristické útoky 11. září 2001 ve Spojených státech nebo smrt princezny Diany.

Baba Vanga má v Bulharsku dokonce i svůj pomník. Foto: Подпоручикъ, Wikipedia.org

Nejasná vyjádření

Podle lidí, kteří s tajemnou ženou přišli do kontaktu, prý o budoucnosti mluvila jen velmi nerada. Pravdou je, že byla téměř negramotná a mluvila velmi nesrozumitelně a mnohoznačně. Jakékoliv proroctví lze tedy zpětně vykládat tak, aby na skutečné události pasovalo. Navíc už se nejspíš nikdy nedozvíme, co Vanga skutečně řekla, a co je pouhým výplodem bujné fantazie nejrůznějších pisálků.

Sečteno a podtrženo, slepé jasnovidce, přezdívané také „Nostradamus Balkánu“, nelze upřít určité mystické a léčitelské schopnosti. Veškerá „temná, děsivá, mrazivá“ a jiná proroctví na následující roky je ale nutné brát s velkou rezervou a nadhledem.

Nepřehlédněte