MagazínTereza Běhalová4. prosince 20192 minuty čtení

Konec kousavých svetrů. Díky snadným trikům se budete cítit jako v bavlnce

V zimním období je svetr nepostradatelným kusem oblečení, který nás chrání před zimou. Pocit příjemného tepla ale často dokáže pokazit otravné kousání a škrábání. Naštěstí je možné tomu snadno předejít několika jednoduchými triky.

Pochopitelně, že prvním krokem k úpěchu je už samotný nákup. Vždy se zajímejte o to, z čehož je svetr vyroben. Obchody jen málokdy nabízejí svetry ze stoprocentní vlny. Do příze se často přidávají umělá vlákna – nejčastěji nylon a akryl. Proto hledejte jen kvalitní kousky. Sice si budete muset nejspíš trochu víc připlatit, ale investice se vám časem vyplatí. Přednost dejte kvalitním přírodním materiálům, jako je bavlna, kašmír či vlna.

ČTĚTE TAKÉ: Jedlá soda má široké uplatnění v domácnosti i při zdravotních obtížích

Pokud už ve skříni nějaký škrábavý kousek máte, pomůže obyčejný ocet. Jednoduše namočte svetr do nádoby s roztokem octa a čisté vody v poměru 1:1 a nechte ho namočený zhruba 20 minut. Poté ho z nádoby vyjměte a nechte usušit.

Pokud i potom bude svetr kousat, vyzkoušejte druhou variantu s vlasovým kondicionérem. Jemně vmasírujte kondicionér do látky a následně opláchněte studenou vodou. Nakonec opět nechte svetr osušit.

Poslední možností, která se může na první pohled zdát jako poměrně bláznivá, je nechat svetr přes noc v mrazáku. Píchavá vlákna by měla do rána krásně změknout.

V rámci každodenní péče o svetr je potřeba pamatovat na to, že do pračky patří jen v síťce. Prát by se měl výhradně na šetrný režim pro jemné prádlo. Doporučováno je i použití aviváže.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se zbavit mravenců doma. Vyžeňte je bez chemie a jedů

Nepřehlédněte