Pražské zprávyKristián Vích2. prosince 20192 minuty čtení

Novoroční ohňostroj v Praze nejspíš opět bude, navzdory rozhodnutí magistrátu

I do roku 2020 nejspíš Pražané vstoupí velkým profesionálním ohňostrojem.

Vypadá to, že ani letos Pražané nepřijdou o novoroční ohňostroj. Vedení magistrátu sice v polovině roku avizovalo, že chce letitou tradici nahradit videomappingem, ale zastánci klasického ohňostroje se s tímto krokem nechtějí smířit. Pomocnou ruku jim teď podala i městská část Praha 2.

„Praha je moderní metropolí. Proto reagujeme na současné světové trendy a oslavíme vstup do nového roku videopmappingem namísto klasického ohňostroje. Lidé tak o zajímavou podívanou nepřijdou, oslavy ale budou ohleduplné ke zvířatům a nedojde během nich ke znečištění ovzduší,“ prohlásil v srpnu pražský primátor Zdeněk Hřib.

ČTĚTE TAKÉ: Bombardování Prahy nepřežily stovky lidí. Byla to chyba Spojenců, nebo záměr?

Reakcí na toto oznámení bylo založení spolku Ohňostroj pro Prahu, jehož účelem je zachování tradičních novoročních ohňostrojů, příprava a realizace neoficiálních novoročních ohňostrojů a rozšíření povědomí o pyrotechnice a jejím zodpovědném používání.

Zakladatel a předseda spolku Jan Šaršoun k tomu řekl: „Jako fanoušek novoročních ohňostrojů jsem založil hnutí pro záchranu našich kulturních tradic a touto akcí bych rád dal každému občanovi pocit, že v tu chvíli nepatří Praha problémům a politice, ale jen lidem samotným, a to je to, o co skutečně jde.“

Ohňostroj si zaplatí Pražané

Finanční prostředky na uspořádání ohňostroje spolek sbírá od veřejnosti prostřednictvím transparentního účtu. K dnešnímu dni se na něm sešlo necelých 63 tisíc korun, přičemž potřeba je nejméně 1 milion korun. Ohňostroj by měl být tentokrát věnován zesnulému zpěvákovi Karlu Gottovi a ponese název Praha božská.

Zastáncům tradičního ohňostroje poskytne pomoc Praha 2. Její radní na dnešním jednání udělili záštitu novoročnímu ohňostroji a souhlasili s jeho uspořádáním na pozemku městské části v oblasti Bastionu u Nuselského mostu.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 2 odpustí poplatky za předzahrádky až do října

„Jsme si jisti, že většinu Pražanů obtěžuje celodenní, amatérské odpalování pyrotechniky, které probíhá většinou nekontrolovaně a je tak velkou psychickou zátěží pro malé děti i zvířata. Patnáctiminutové organizované představení profesionálních pyrostrůjců v tomto ohledu považujeme důstojnou oslavu Nového roku, která k evropským i světovým metropolím neodmyslitelně patří,“ řekl místostarosta Prahy 2 pro oblast dopravy a oblast financí a investic Jan Korseska s tím, že další podrobnosti budou oznámeny na úterní tiskové konferenci.

Nepřehlédněte