Skladování bramborového salátu má svá pravidla. Majonéza není hlavní problém
Bramborový salát patří k symbolům tradičních českých Vánoc.
Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Tuto oblíbenou pochoutku Češi doslova milují. Podle průzkumu o Vánocích nechybí v 95 procentech domácností. Ne všichni ale dodržují hygienické zásady při přípravě a následném skladování. V čem nejčastěji chybujeme?
Z nejpopulárnější vánoční přílohy si můžete snadno „uhnat“ velmi nepříjemné zažívací obtíže, nebo dokonce salmonelózu. Pokud tedy nechcete strávit vánoční svátky na toaletě, už při přípravě věnujte zvýšenou pozornost čistotě pracovního prostředí a veškerého kuchyňského náčinní.
Mohlo by se zdát, že největší problém z hlediska bezpečnosti salátu představuje majonéza. Obavy ale nejsou na místě, pokud používáte průmyslově vyrobenou majonézu. Ta totiž musí ze zákona projít pasterizací, která zničí veškeré zárodky mikroorganismů. Většina majońez navíc obsahuje nejrůznější konzervanty, zabraňující rychlé zkáze.
Mnohem problematičtější surovina v salátu je překvapivě cibule. Při přípravě ji vždy spařte horkou vodou a následně opláchněte ve studené. Trvanlivost salátu výrazně zkracuje šťáva, která se z cibule uvolňuje a postupně proniká do celého salátu. Pokud tedy chcete, aby vám salát vydržel co nejdéle, cibuli zcela vynechejte.
Skladování salátu
Salát by měl zůstat přikrytý v lednici při nízké teplotě, aby se předešlo přemnožení nežádoucích bakterií. Častým jevem v českých domácnostech je postupné ujídání salátu přímo z lednice. Ochutnávání lžící z mísy však usnadňuje přenos mikroorganizmů z úst. Salát si proto vždy raději nandejte čistou lžící na talířek nebo do misky.
Při dodržení všech těchto zásad by měl bramborový salát zůstat zcela bezpečný zhruba 3 až 4 dny. Tak dlouho ale ve většině domácností stejně nejspíš ani nevydrží.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují