Nástup demence může ovlivnit kvalita jídelníčku. Některé potraviny raději úplně vynechte
Strava zásadním způsobem ovlivňuje náš mozek.
Nesprávný výběr potravin a životospráva mohou zásadně ovlivnit kvalitu života. Anglickým vědcům se v rozsáhlé studii podařilo prokázat, že obezita vede k úbytku šedé kůry mozkové a může se podílet i na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Které potraviny tedy vybírat pro správné fungování mozku a celého organismu? A čeho se naopak vyvarovat?
Jídlo bohaté na jednoduché cukry a nekvalitní tuky jednoznačně poškozuje náš mozek. To prokázal vědecký tým z anglické univerzity v Longborough. Speciálně strava obsahující velké množství palmového oleje má na mozkové buňky devastující účinky. Zvyšuje totiž zásadním způsobem rezistenci k inzulinu a celkově tak přispívá k rozvoji cukrovky a přejídání.
Zároveň bylo testováním magnetickou rezonancí potvrzeno, že konzumace vysokokalorické stravy vede k úbytku šedé kůry mozkové. Právě to v mnoha případech vede ke zhoršení paměti, snížení schopnosti učení a často i k nástupu Alzheimerovy choroby a demence.
Co je dobré (ne)jíst
V první řadě se vyhýbejte vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a levným cukrovinkám, obsahujícím prázdné cukry a palmový olej. Stejně tak je dobré zcela vynechat slazené nápoje, včetně těch s náhradními sladidly. I ta totiž mohou zvyšovat rezistenci buněk k inzulínu.
Negativní vliv na náš mozek má i glutamát, který může narušovat vazby mezi jednotlivými neurony. Pro správné fungování mozku je důležité jeho okysličování, proto nezapomínejte na pravidelný pohyb. Alespoň třicet minut svižnější aktivity denně by mělo být minimem.
Neméně důležité jsou potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny. Jedná se především o tučnější mořské ryby jako je tuňák, losos nebo makrela, ale najdete je i v řepkovém oleji nebo sušeném ovoci. Tyto potraviny zařazujte do jídelníčku co nejčastěji.
Jednoduše dostupnou a vynikající ,,potravou pro mozek“ jsou ořechy a semínka. Slunečnicová semínka nebo para ořechy mají na mozkové buňky blahodárný vliv a měli bychom je rovněž konzumovat pravidelně. Navíc jsou také bohaté na hořčík a působí uklidňujícím způsobem na naši psychiku.
Do jídelníčku také zařaďte drobné plody jako jsou třešně, borůvky, brusinky, černý a červený rybíz nebo maliny. Ty obsahují flavonoidy, látky, které působí jako antioxidanty a mají pozitivní vliv na paměť.
A poslední důležitou složkou, která by ve vaší stravě neměla chybět, je tmavá listová zelenina. Kadeřavá kapusta, špenátové listy a zelené saláty vůbec jsou přírodním zdrojem luteinu, který prospívá zraku, ale pozitivně ovlivňuje právě i paměť.
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu