Pražské zprávyKristián Vích27. listopadu 20192 minuty čtení

Cukrovarnický palác v centru Prahy se mění na luxusní hotel

Developerská společnost UBM Development ohlásila uzavření dohody se sítí luxusních hotelů Hyatt na otevření vůbec prvního hotelu tohoto řetězce v Česku. Andaz Prague, nesoucí jméno jedné z jeho značek, vdechne život opuštěnému Cukrovarnickému paláci na pražském Senovážném náměstí. Luxusní lifestylový hotel o 175 pokojích by měl své první hosty přivítat v roce 2022.

Andaz Prague se stane jedním z prvních luxusních lifestylových hotelů v české metropoli. Jelikož budova Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí je od roku 1993 kulturní památkou, designéři s ní musí pracovat mimořádně citlivě. Zachována tak zůstanou například původní okna, dveře, plastické výzdoby a krby.

ČTĚTE TAKÉ: Oprava Jiráskova mostu částečně omezí dopravu

Budouví podoba jednoho z pokojů hotelu Andaz Prague. Foto: UBM Development

„Náš tým designérů sice sídlí v Madridu, do Prahy jsme ale často jezdili studovat její bohatou historii plnou příběhů, abychom mohli vytvořit interiéry oživující mýty a legendy, které tvoří samotnou identitu tohoto města,“ říká Garrett Robbins ze studia Brime Robbins.

Autoři návrhu například používali paletu barev propůjčenou z pastelových fasád domů v sousedství paláce. Kromě 175 luxusních pokojů Andaz Prague nabídne různé gastronomické provozy, přibližně 450 metrů čtverečních prostor pro eventy, fitness, spa a 30 parkovacích míst. Z původní zasedací místnosti vedení Asekuračního spolku umístěné v můstku vedoucímu k Jindřišské věži se stane konferenční místnost. Nový účel historicky cenných prostor tak bude velmi podobný tomu původnímu.

„Praha se stala populární destinací, a to zejména po sametové revoluci před 30 lety,” poznamenává Takuya Aoyama, viceprezident rozvoje v Hyattu. A dodává: „Toto město, které patřilo Mozartovi, Muchovi a Hrabalovi, i nadále láká lidi, aby prozkoumávali jeho klenoty. Máme radost, že díky Andaz Prague bude naše značka zastoupená ve třech městech bývalého Rakousko-Uherska – Vídni, Budapešti a Praze, a navíc vyhovíme místní poptávce po luxusu.“

Rekonstrukce Cukrovarnického paláce je v plném proudu. Foto: PražskýDEN.cz
Rekonstrukce Cukrovarnického paláce je v plném proudu. Foto: PražskýDEN.cz
Rekonstrukce Cukrovarnického paláce je v plném proudu. Foto: PražskýDEN.cz
Rekonstrukce Cukrovarnického paláce je v plném proudu. Foto: PražskýDEN.cz

Bohatá historie budovy

Cukrovarnický palác vyrostl v letech 1912 až 1916 na místě obytných domů. Pro Asekurační spolek průmyslu cukrovarnického budovu navrhl architekt Josef Zasche. Na stavbě se významně podílel i Matěj Blecha. Autor bohaté plastické výzdoby kubisticko-klasicistního stylu není znám. Plastiky na průčelí vytvořil německý sochař Franz Metzner.

ČTĚTE TAKÉ: Seifertova ulice se má proměnit. Hledají se architekti

Honosná kancelářská budova řadu let sloužila pro účely ministerstva výživy. Během srpnové okupace v roce 1968 zde provizorně přebývali poslanci Národního shromáždění. Po sametové revoluci byl palác sídlem Investiční a poštovní banky (IPB), která zkrachovala v roce 2000. Od té doby budova čekala na své další využití.

Nepřehlédněte