Pražské zprávyTomáš Marný19. listopadu 20191 minuta čtení

Podvodníci opět prozvánějí česká čísla. Zpáteční telefonát může vyjít hodně draho

Lidé vlastnící mobilní telefon v České republice opět čelí nebezpečnému triku, kterým se z nich útočníci snaží vylákat peníze. Podvodné prozvánění se nazývá wangiri a v posledních dnech se s ním opět setkává stále více lidí.

Také se na displeji vašeho mobilního telefonu objevilo zmeškané volání z neznámého exotického čísla? Obvykle se jedná o předvolby severoafrických zemí jako je Tunis nebo Egypt, začínající předčíslím jako +225 nebo +236.

ČTĚTE TAKÉ: Evžen Korec: Růst cen nových bytů v letošním roce zásadně zpomalí

Nemáte-li příbuzné nebo známé v Africe nebo zahraničí, rozhodně na tato čísla nevolejte nazpátek. Podvodníci vydělávají právě na vašem zpětném zavolání, které je zpoplatněno velmi částkou v řádu mnoha desítek korun za minutu.

Neodpovídejte na neznámá zahraniční telefonní čísla.

Celý proces podvodného prozvánění je vymyšlen velmi sofistikovaně. Krátké prozvánění totiž obsluhují automaty, které dokáží volat na desítky až stovky telefonních čísel za minutu.

Není to poprvé, co byl podobný trik v České republice zaznamenán. I když se mobilní operátoři snaží tato čísla blokovat, stále se objevují nová a nová. Útočníky je navíc velmi těžké vypátrat. Za podvodem totiž stojí celé organizované skupiny.

Nejlepší obranou tedy zůstává nevolat zpět na podezřelá neznámá čísla. Jen tak se bezpečně ochráníte před nepříjemně vysokým účtem za telefon.

ČTĚTE TAKÉ: Hypoteční trh v polovině prázdnin nepatrně ožil, objem hypoték byl nejvyšší za rok

Nepřehlédněte