Pražské zprávyPražskýDEN.cz18. listopadu 20192 minuty čtení

Vytoužený chodník z Vinohrad k hlavnímu nádraží byl dokončen

Po více než desetiletém úsilí se obyvatelé Prahy i turisté dočkali bezpečného zpřístupnění hlavního nádraží. Nově vybudovaný chodník dnes slavnostně otevřeli místostarosta Prahy 2 Jan Korseska a náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

„Pražané se místu naučili říkat ‚chodníček smrti‘, ale tuhle přezdívku už nemusí dál používat. Chodník podél magistrály mezi Hlavním nádražím a Národním muzeem jsme rozšířili tak, aby se po něm dalo pohybovat bezpečně, důstojně a bez strachu o život. Chodník využívají místní pro cestu na Vinohrady i turisté, pro které doteď první setkání s Prahou začínalo procházkou s kufry těsně okolo projíždějících aut a autobusů. Neubrali jsme zároveň jediný jízdní pruh, jen se upravila jejich šířka,“ řekl Scheinherr.

ČTĚTE TAKÉ: Malostranské náměstí čeká revitalizace. Prohlédněte si, jak bude vypadat

Nebylo to bez problémů

MČ Praha 2 usilovala o řádný přístup na hlavní nádraží, které je až na část nové odbavovací haly celé na jejím území, dosud marně. Vybudování chodníku v dostatečné šířce nebylo mnoho let možné z dopravních důvodů. Státní správa i samospráva města zúžení dopravních pruhů odmítala s nemalým přispěním dopravní policie. Ta ve svém stanovisku tvrdila, že by to bylo z dopravního hlediska nebezpečné. 

Městská část nechala zpracovat studie na zpřístupnění hlavního nádraží z východní strany a od Vinohradské. Teprve v okamžiku, kdy městská část prosadila stavbu SŽDC v podobě lávky nad kolejištěm podél magistrály, se město odhodlalo věc řešit. Na zmíněnou konzolovou lávku bylo vydáno územní rozhodnutí a zahájení stavby bylo slibováno již v minulém roce. 

Nakonec však v rámci projednávání změny územního plánu v souvislosti s plánovanou stavbou investora PENTY přišlo město s jiným řešením. Se souhlasem Prahy 2 tak došlo ke zúžení jízdních pruhů magistrály ve prospěch vybudování chodníku pro pěší. 

Takhle vypadal „chodníček smrti“ krátce po zahájení rekonstrukce. Foto: Magistrát hl. m. Prahy

„O zpřístupnění hlavního nádraží z Vinohrad jsme usilovali řadu let. Proto jsem rád, že jsme konečně s městem Prahou našli společné řešení, které zajistí bezpečnost chodců a nijak neomezí plynulost silničního provozu. Jen doufám, že odtud chodce za chvíli nevytlačí jízdní kola a elektrokoloběžky,“ uvedl místostarosta Prahy 2 pro oblast dopravy a oblast financí a investic Jan Korseska.

ČTĚTE TAKÉ: Vstup do metra na Karlově náměstí bude na rok uzavřen

Práce na novém chodníku odstartovaly koncem října a vše se stihlo dokončit v předstihu oproti předpokladu. V nejužším místě má chodník 175 centimetrů, nejširší místo dosahuje ke třem metrům.

Nepřehlédněte