Pražské zprávyPražskýDEN.cz17. listopadu 20191 minuta čtení

Praha už našla vánoční strom pro Staroměstské náměstí

Vánoční strom pro letošní advent přijede do Prahy opět z Libereckého kraje. Staroměstské náměstí ozdobí po dobu vánočních trhů urostlý smrk, který vyrostl na soukromém pozemku ve městě Semily na dosah Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor. Strom vzešel z rekordních dvaačtyřiceti tipů od veřejnosti.

Smrk ztepilý s odhadovanou výškou čtyřiadvacet metrů věnuje organizátorovi trhů majitelka zahrady, ve které vyrostl. Jehličnan si již prohlédli dendrologové, kteří podle prvních odhadů potvrdili, že je zdravý.

ČTĚTE TAKÉ: Praha hledá vánoční strom. Autor vítězného tipu může získat slušné peníze

„Je to krásný smrk, který rostl do výšky v zahradě bez omezení, takže má krásné větve a je a rovnoměrný. Majitelka se však obává jeho výšky v případě silného větru, protože kolem něj je zástavba domů. Právě proto se rozhodla ho nechat pokácet a věnovat návštěvníkům vánočních trhů v Praze,“ říká Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko, která pražské trhy provozuje.

Do soutěže Hledá se strom přišlo letos nejvíc tipů za devět let, celkem dvaačtyřicet. Jen jeden ale splnil všechny podmínky. Vánoční smrk bude pokácen v neděli 24. listopadu. Poprvé se rozsvítí v sobotu 30. listopadu 2019.

Nepřehlédněte