MagazínTereza Běhalová29. října 20192 minuty čtení

Spolknutá žvýkačka: Jak dlouho doopravdy vydrží v našem těle?

Už od dětství nám bylo vštěpováno, že polykat žvýkačku se nesmí, protože se pak přilepí na stěnu žaludku a v našem těle zůstane dalších 7 let. Zakládá se toto tvrzení na pravdě, nebo jde jen o ničím nepodložený mýtus a zbytečné strašení?

Polykat žvýkačku skutečně není příliš vhodné. Hrozí totiž, že nám uvízne v krku a začneme se dusit. Jak ale vysvětlují odborníci, když už ji přece jenom omylem spolknete, žádné větší riziko nehrozí. A rozhodně ji nebudete trávit několik dalších let.

ČTĚTE TAKÉ: Špatná péče o zuby může vést k cukrovce, mrtvici i rakovině, ukazují výzkumy

„Z vědeckého hlediska je to asi stejně pravdivé jako tvrzení, že když spolknete dýňová semínka, vyroste vám v žaludku dýně, uvedl před časem americký odborník na zdraví a wellness Caleb Backe.

Dnešní žvýkačky většinou obsahují nejrůznější barviva, sladidla a gumovou složku, která není stravitelná. Žaludeční šťávy si s ní téměř neporadí, a tak žvýkačka nakonec opustí naše tělo vcelku, podobně jako třeba kukuřice nebo některá semínka. Většinou se tak stane po jednom dni, nejpozději do jednoho týdne.

Pozor na nadměrné množství!

Ještě jedno riziko spojené s polykáním žvýkaček ale přeci jen existuje. A to v případě, že budete polykat žvýkačky pravidelně. Lékaři kdysi popsali případ čtyřletého chlapce, který byl na žvýkání závislý a denně si dopřál až 10 žvýkaček. Všechny ale nakonec po rozžvýkání spolknul, a tak se mu po čase v trávicím ústrojí vytvořila velká lepivá substance, která zablokovala průchod ostatních trávených potravin. Lékaři mu nakonec museli útvar operativně odstranit.

Podobné případy jsou pochopitelně extrémní a stanou se přibližně jednomu člověku z milionu. I přesto ale bude jistější, pokud svou příští žvýkačku místo spolknutí vyhodíte do koše.

ČTĚTE TAKÉ: Poklad v kuchyni a rezervoár zdravých látek. Červená čočka je jednoduše skvělá

Nepřehlédněte