LifestyleTereza Běhalová29. října 20192 minuty čtení

Duše potřebuje každodenní péči. Zásady psychohygieny mnoho lidí zanedbává

Foto: Pixabay.com

Více než 21 milionů obyvatel USA podle výzkumů trpí depresemi nebo dlouho přetrvávající špatnou náladou. Není pochyb, že i v našich končinách bude toto číslo vysoké. Mnozí si přitom cestu k životní radosti a vyrovnanosti zcela zbytečně uzavírají nesprávnými návyky. Co tedy dělat, abychom měli dostatek energie a cítili se šťastní?

Odborníci na lidskou psychiku a lidské tělo doporučují několik základních pravidel, která musíte dodržovat, aby váš život nebyl jedním velkým údolím bolesti a slz.

ČTĚTE TAKÉ: Tajný ženský spolek na špehování nevěrných manželů

Jste to, co jíte

V první řadě se zaměřte na svoji stravu. Na jídelníček zařaďte čerstvé základní suroviny. Dbejte na vyváženost jídel, aby vaše tělo dostalo přesně to, co potřebuje – dostatek bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny i vitamínů. Vařte si doma a experimentujte v kuchyni. I samotný proces vaření může vaši psychiku výrazně podpořit. Zapomeňte naopak na fastfoody. Podle nedávné vědecké studie jsou k depresím náchylnější až o polovinu více ti, kteří se často stravují nezdravými pokrmy v restauracích rychlého občerstvení.

Dopřejte si kvalitní spánek

Když nejsme odpočatí, naše tělo produkuje vysoké množství stresových hormonů. Ideální doba spánku je velmi individuální. Zatímco někomu postačuje i 5 hodin spánku, jiní si rádi přispí déle. V průměru bychom však podle vědců měli spát asi kolem 7 hodin denně. Nedostatek kvalitního a pravidelného spánku nám kromě špatné nálady může způsobit řadu zdravotních komplikací.

Kvalita spánku se výrazně podepisuje i na kvalitě života.

ČTĚTE TAKÉ
Dopřejte si kvalitní spánek. Stačí dodržovat správné zásady a ráno budete jako znovuzrození

Rozvíjejte mezilidské vztahy

Opravdové přátelství a osobní kontakt s druhými lidmi nás prokazatelně dělá šťastnější. Vymaňte se z izolace sociálních sítí a vyrazte večer na skleničku vína s někým, koho máte rádi. Je možná pohodlnější zůstat doma a vyměňovat si textové zprávy se známými z pohodlí gauče nebo postele, ale podle nejnovějších věděckých výzkumů nás svět sociální sítě paradoxně uvrhuje do obrovské samoty a lítosti.

Dýchejte čerstvý vzduch

Se vznikem depresí bývá často spojován nedostatek vitaminu D, který si naše tělo vyrábí hlavně díky slunečnímu světlu. Chmurné náladě se ale nejspíš nevyhneme ani v případě, že dýcháme špatný vzduch. Choďte proto co nejvíce na procházky a do přírody. Pohyb navíc organismu dodá spoustu tzv. „hormonů „štěstí“.

ČTĚTE TAKÉ: Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě

Meditujte a odpočívejte

Řada vědeckých studií si všímá pozitivního vlivu meditací na duševní zdraví. Stačí třeba jen půlhodina denně a okamžitě budete mít lepší náladu. Nejsme stroje, naše mysl si odpočinout musí. Nevyčítejte si ani občasné lelkování a úniky do světa fantazie, ať už prostřednictvím vlastní imaginace, nebo třeba čtením knih a sledováním filmů.

Jaké prostředky pro udržení duševní pohody používáte vy?

Nepřehlédněte