MagazínTereza Běhalová11. října 20192 minuty čtení

Pesticidy na ovoci a zelenině zničíte v zázračně jednoduchém roztoku

Někteří lidé oplachují jablka z obchodu před konzumací pod tekoucí vodou, jiní je pouze otřou rukávem. Studie vědců z University of Massachusetts ale zjistila, že ani jedna z těchto metod není příliš účinná, pokud chcete z jablka odstranit zdraví škodlivé pesticidy.

Ovoce a zelenina z obchodů prochází procesem mytí ještě předtím, než si je koupíme. Cílem tohoto základního mytí je však pouze odstranění nečistot a škodlivých mikrobů. Pokud se nejedná o potraviny v biokvalitě, s největší pravděpodobností obsahují také pesticidy.

ČTĚTE TAKÉ: Varovné signály těla na nedostatek vlákniny. Mnohé prozradí stolice

Pokus s jablky

Výzkumníci z University of Massachusetts nastříkali dva nejčastěji používané pesticidy thiabendazol a phosmet na organická jablka. Thiabendazol je známý jako „zabiják plísní“, který umí proniknout skrz jablečnou slupku, phosmet je zase velmi populární „likvidátor hmyzích škůdců“.

Na čištění pak použili tři různé prostředky – obyčejnou vodu z vodovodu, roztok jedlé sody a komerční bělicí roztok, který je nejčastěji používanou kapalinou pro čištění ovoce či zeleniny. Zkušené hospodyňky už zřejmě tuší, jak celý pokus dopadl.

Zázračná jedlá soda

Výsledky ukázaly, že když jablko ponoříte do roztoku jedlé sody na dvě minuty, odstraní se víc pesticidů, než když je na stejnou dobu namočíte do bělícího roztoku, nebo je budete dvě minuty oplachovat pod tekoucí vodou. Abyste se zbavili pesticidů úplně, je potřeba nechat jablko v roztoku 15 až 20 minut. 

Autoři studie upozorňují, že při produkci ovoce a zeleniny mohou být použity až desítky dalších různých pesticidů, na které se výzkum nezaměřoval. Čím déle je tedy v roztoku necháte, tím více chemikálií zlikvidujete. Jedlá soda opět dokazuje, jak široké uplatnění má.

ČTĚTE TAKÉ: Smoothie z brokolice pomáhá snížit krevní tlak a chrání před rakovinou

Jak připravit roztok

Na dva šálky vody použijte jednu čajovou lžičku jedlé sody. Po vyjmutí z lázně ovoce pro jistotu ještě opláchněte obyčejnou vodou.

Nepřehlédněte