Pražské zajímavostiKristián Vích9. října 20191 minuta čtení

Praha 2 plánuje vybudovat dům pro seniory s Alzheimerem

Vedení Prahy 2 zahájilo první kroky k vybudování nového moderního pobytového domu pro seniory a lidi s Alzheimerovou chorobou. Stavba zařízení s kapacitou 100 lůžek by mohla začít už v roce 2021 a poskytovat by měla nepřetržitou 24hodinovou péči.

Domov bude stát ve Vinohradech, na území dnešních tenisových kurtů mezi ulicemi Italská, Lichnická, Španělská a Kunětická.

ČTĚTE TAKÉ: „Zdravější“ alternativy cigaret? Odborníci bijí na poplach a požadují přísnější regulaci

„Teď vybíráme projektanta, až bude projekt hotový, přijde na řadu výběr zhotovitele. Pokud vše půjde podle plánu, tak chceme začít stavět v roce 2021,“ vysvětluje místostarostka pro oblast sociální, zdravotnictví a podporu podnikání Alexandra Udženija.

Na kolik tak celý projekt nakonec vyjde, zatím není jasné, o financování projektu bude radnice ještě jednat s magistrátem. Zároveň bude zjišťovat, zda lze na něj získat dotace z evropských fondů.

„Z demografického hlediska se očekává během příštích dvaceti let nárůst počtu seniorů nad 75 let až na dvojnásobek, kdy stávající kapacity se již nyní jeví jako nedostačující. Zajištění dlouhodobé péče osobám, které budou ve značné míře anebo zcela závislé na odborné péči, je tak zcela nezbytné,“ dodává místostarostka.

Vítězný projekt bude vybírat speciální komise složená ze zástupců radních Prahy 2, magistrátu a IPR. Její členové dnes poprvé zasedali.

ČTĚTE TAKÉ: Hranice 37 stupňů už nemusí platit. Průměrná teplota člověka se snižuje

Nepřehlédněte