Pražské zprávyPražskýDEN.cz2. října 20193 minuty čtení

Zemřel Karel Gott, zlatý hlas z Prahy

Ve věku 80 let zemřel legendární český zpěvák Karel Gott. Smutnou zprávu oznámila ve středu jeho manželka Ivana. Gott se v posledních letech potýkal se zákeřnou nemocí. Letos v září fanouškům oznámil, že trpí akutní leukémií.

„S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ sdělila Gottova manželka Ivana.

ČTĚTE TAKÉ: Patálie racka bělohlavého na Janáčkově nábřeží. Nohy si omylem namočil do montážní pěny

Karel Gott vydal během své padesátileté kariéry více než tři stovky desek a nazpíval okolo tisícovky písní. Obrovskou popularitu si získal nejen u domácího publika, ale také v Německu, Rakousku nebo Polsku.

Dvaačtyřicet Zlatých slavíků a stovky dalších ocenění dokládají, jak významnou a těžko překonatelnou postavou středoevropské hudební scény „božský Karel“ byl a navždy zůstane.

Zlatý hlas z Prahy

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni. Vyučil se elektromontérem v podniku ČKD, avšak už v té době „pokukoval“ po hudební kariéře, když ještě při zaměstnání vystupoval jako zpěvák. Na dráhu profesionálního umělce nastoupil v roce 1960, kdy ze strojírenského podniku odešel. O dva roky později získal angažmá v pražském divadle Semafor a o další rok později poprvé vyhrál Zlatého slavíka. Pak už jeho kariéra pouze rostla.

Ve hře je státní pohřeb

Premiér Andrej Babiš a ministr kultury Lubomír Zaorálek již avizovali, že navrhnou uspořádání státního pohřbu ve svatovítské katedrále. Takové pocty se dostává pouze nejvýznamnějším osobnostem. Nejprve ale bude muset souhlasit Gottova rodina.

ČTĚTE TAKÉ: Při šeptání drbů u kávy jsou respirátory povinné, napsal ministr. Na Twitteru sklízí posměch

Naposledy Praha zažila státní pohřeb Václava Havla na konci roku 2011. Ostatky Karla Gotta by pak mohly být uloženy na Vyšehradě, kde odpočívají například Emma Destinová, Waldemar Matuška, Bedřich Smetana, Antonín Dvořák a mnohé další významné osobnosti české historie a kultury. Opět ale bude záležet na stanovisku pozůstalých a především na poslední vůli samotného Karla Gotta.

Památku zpěváka chce uctít i hlavní město Praha. „Určitě navrhnu, aby Praha významně ocenila Mistrův mimořádný přínos naší kultuře. Upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ oznámil primátor Zdeněk Hřib

Reakce politiků

„Nesmírně zarmucující zpráva pro celou naši zemi. Karel Gott byl skutečný Umělec, který se rozdával druhým. To je vyčerpávající, ale právě to činí umělce umělcem. Karel Gott daroval svůj život generacím, daroval se nám všem,” uvedl prezident republiky Miloš Zeman.

„Provázel mě od mládí. A každého z nás. Jeden z největších Čechů, které jsme měli tu čest zažít. Zemřel. Věřil jsem, že tu bude navždycky. Je mi to nesmírně líto. Zapálím svíčku a poslechnu si něco od něj z 60. let. Mistře, vážil jsem si Vás. Víc, než dokážu říct,“ napsal na Facebook premiér Andrej Babiš

Nepřehlédněte