LifestyleTereza Běhalová25. září 20192 minuty čtení

Mobil na toaletě? Zaděláváte si na vážné problémy. A nejde jen o bakterie

Nedávná studie britských vědců zjistila, že více než polovina lidí pravidelně používá mobilní telefon při vykonávání potřeby na toaletě. Lékaři však varují, že tento zlozvyk může vážně poškodit vaše zdraví. A na vině překvapivě nejsou jen choroboplodné zárodky.

Pokud si i vy berete svůj mobil na WC, možná si zaděláváte budoucí problémy s hemoroidy. Důvodem je skutečnost, že s telefonem v ruce máme tendenci příliš nespěchat a pak „trůníme“ mnohem déle, než by normálně bylo potřeba. Delší sezení ovšem zvyšuje tlak v žilách konečníku, což může vést k výskytu hemoroidů.

ČTĚTE TAKÉ: Používáte opalovací krém správně? Vyhněte se nejčastějším chybám

„Je těžké přesně zjistit, kolik lidí trpí hemeroidy, protože mnozí to tají,“ říká všeobecná lékařka z Londýna Sarah Jarvis a dodává: „Pokud o hemorodiy nestojíte, soustřeďte na příjem vlákniny, dodržujte pitný režim a pravidelně cvičte. Mobilní telefon ale nechte v jiné místnosti a nenoste ho s sebou na záchod.“

Dalším, již zmíněným rizikem spojeným s používám mobilu na toaletě je přenos bakterií na telefon a následně do organismu. Na záchodovém prkénku, splachovači či na klice dveří se nachází řada bacilů. Ty přitom mohou představovat velké zdravotní riziko – od infekcí způsobených noroviry až po salmonelu.

Pokud si ale telefon nedokážete odepřít ani na toaletě, doktorka Jarvis má pro vás jednoduchý trik, jak riziko nákazy snížit na minimum: „Telefon držte v levé ruce a tou se nedotýkejte ničeho jiného. Pravou rukou manipulujte s toaletním papírem, splachujte a otevírejte dveře, abyste vyšli z toalety. Pak vložte telefon do kapsy nebo kabelky a obě ruce si omyjte mýdlem a teplou vodou po dobou třiceti sekund.“

A co vy? Čtete si na toaletě třeba právě tento článek? Nebo ctíte zásadu, že mobil na WC nepatří? Napište nám váš názor!

ČTĚTE TAKÉ: Jeden zaměstnanec s depresí ubere firmě 32 pracovních dní. Jak pečovat o duševní zdraví svých zaměstnanců?

Nepřehlédněte