LifestyleKomerční sdělení26. září 20193 minuty čtení

Chystáte se tisknout fotky z dovolené? Poradíme, zda to udělat doma, nebo se obrátit na profesionály

I vy určitě máte v počítači nebo na externím disku uloženou hromadu fotek z uplynulého léta. A možná přemýšlíte o tom, že by stálo za to si vzpomínky uchovat v  podobě klasických fotografií, které si můžete uložit do alba nebo vystavit do rámečku. Pokud máte domácí tiskárnu, můžete si vzpomínky zhmotnit třeba hned. V dnešním článku se podíváme na to, jak doma fotografie tisknout a jestli se to vyplatí, nebo máte raději dát přednost profesionálnímu fotolabu.

Co je potřeba k domácímu tisku fotografií?

Naprostým základem je samozřejmě barevná tiskárna. Inkoustová tiskárna, abychom byli přesnější. Vytisknout fotky by měla zvládnout každá z nich, i když některé modely jsou k tomuto účelu vhodnější.

ČTĚTE TAKÉ: Oválná okna v letadle mají svůj důvod

Bezkonkurenčně nejlíp si s domácím tiskem poradí inkoustové „fotografické“ tiskárny. Poznáte je tak, že mají víc barevných náplní, než klasické inkoustové tiskárny. Kromě 4 základních barev (černé, azurové, purpurové a žluté) mají cartridge ještě v dalších odstínech, jako např. světle azurové nebo třeba šedé. Výsledné fotografie pak mají živější a věrnější barvy. Takové tiskárny jsou ale taky o dost dražší než základní inkoustové tiskárny.

Další věcí je maximální formát papíru, který tiskárna zvládne vytisknout. Většina domácích tiskáren zvládne maximálně A4, jsou ale i takové, se kterými vytisknete A3. Pokud budete tisknout pouze fotografie do alba, bude vám to bohatě stačit. Ke skvělému výsledku vám dopomůže i vhodně zvolený fotopapír. Ten se prodává v nejrůznějších gramážích (tloušťkách) a povrchových úpravách.

Naprostá většina tiskáren vám dnes umožní tisknout i bez počítače, tedy rovnou z fotoaparátu nebo mobilního telefonu. Na malém displeji ale nepoznáte nedokonalosti a nemůžete fotky upravit.  Proto doporučujeme osvojit si alespoň základní funkce programů na úpravu fotek a posunou tak vaše, ač amatérské, fotografie zase o úroveň výš.

Co se vyplatí – domácí tisk nebo fotolab?

Odpověď na tuto otázku je jednoznačná – fotolab. Za jednu vytištěnou fotografii ve formátu 10×15 cm tu obvykle zaplatíte okolo 3 Kč. Navíc můžete využít různých slevových akcí nebo množstevních slev. Náklady na domácí tisk fotek pak nejde tak jednoznačně vyčíslit. Záleží na ceně inkoustových cartridgí a vybraného fotopapíru, případně na opotřebení tiskárny. S jistotou se však dá říci, že náklady na domácí tisk budou vyšší.

ČTĚTE TAKÉ: Lékárnička na dovolenou. Co všechno by měla obsahovat?

Existují tedy vůbec důvody, proč fotky tisknout doma? Možná je pro vás důležité mít pod kontrolou celý proces vzniku fotografie, fotky různě upravovat a dělat výřezy, pohrát si s různými typy fotopapíru a podobně. Taky, pokud nebudete tisknout fotek hodně, nemusíte vytvářet objednávku ve fotolabu a platit za poštovné.

Kde a jak je možné ušetřit?

I na domácím tisku fotografií lze navíc do značné míry ušetřit. Zkuste si pořídit „neznačkové“ fotopapíry a třeba nepoznáte žádný rozdíl. Tedy jenom v nižší ceně. Poohlédnout se můžete i po alternativních (kompatibilních) barvách do tiskárny. Ty už se dnes kvalitativně vyrovnají značkovým náplním do tiskárny, ale jejich cena je o dost příjemnější. Pod cenu fotografií z fotolabu se pravděpodobně nikdy nedostanete, ale pokud vás domácí tisk fotek baví, můžete alespoň nějakou tu korunu ušetřit.

TIP: Pokud potřebujete poradit s výběrem náplní do tiskárny nebo fotopapíru, navštivte firmu Miroluk a její prodejnu tonerů a cartridgí v Praze.

Nepřehlédněte