Pražské zajímavostiKristián Vích19. září 20192 minuty čtení

Nejstarší pražské multikino Galaxie skončilo kvůli nezájmu diváků

Když v dubnu 1996 otevřelo své brány první české multikino Galaxie na pražských Hájích, byla to velká sláva. Během úvodního víkendu se v osmi promítacích sálech s celkem jedenácti sty sedadly vystřídalo přes devět tisíc diváků. Tuto středu se tu ale po více než 23 letech promítalo naposledy.

Multikina začala na konci 90. let přibývat jako houby po dešti nejen v Praze, ale i po celé České republice. Zájem o Galaxii kvůli tomu pozvolna klesal. Diváky v posledních letech do promítacích sálů poblíž stanice metra Háje nenalákalo ani nižší vstupné než v ostatních pražských multikinech.

ČTĚTE TAKÉ: Natáčení Pelíšků byla jedna velká improvizace. Některé kultovní scény by bez ní nevznikly

Galaxii provozovala pod značkou Cinema City společnost Cineworld Group PLC. Ta před dvěma lety otevřela moderní osmnáctisálové multikino v nedalekém obchodním centru na Chodově. Souběžný provoz dvou multikin blízko sebe se tak již nevyplácel.

„Důvodem, proč toto multikino zavíráme, je kino na Chodově. Galaxii kvůli němu navštěvuje málo lidí,“ řekl České televizi ředitel společnosti Cinema City Oldřich Kubišta.

Multikino na Hájích vzniklo přestavbou bývalého kulturního centra. V devíti kinosálech nabízelo v posledních letech provozu sedadla pro 1729 diváků. Posledními filmy, které se včera od 21 hodin promítaly, bylo drama režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče a americká komedie Zlatokopky.

Galaxie není první pražské multikino, které ukončilo provoz. V roce 2008 skončilo po dvou a půl letech Cinema City Novodvorská. Po jedenácti letech pak bylo v roce 2012 uzavřeno Multikino Ládví.

ČTĚTE TAKÉ: Zita Kabátová sklízela jednu ránu za druhou. Díky optimismu se ale dožila vysokého věku

Vchod co multikina Galaxie. Foto: Tadeáš Havlík
Cinema City Galaxie promítalo ve středu naposledy. Foto: Tadeáš Havlík
Multikino fungovalo více než 23 let. Foto: Tadeáš Havlík

Nepřehlédněte