Před lety v PrazePražskýDEN.cz4. září 20194 minuty čtení

4. 9. 1889: Pankrácká věznice bude za několik dní odevzdána do provozu

Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Nová trestnice na Pankráci bude, jak jsme byli již oznamovali, asi v druhé polovici tohoto měsíce svému účelu odevzdána. Do této trestnice budou dopraveni mužští trestanci, odsouzení pro zločiny na dobu od 1 do 10 roků. Stavba sestává z rozsáhlého komplexu budov, dvorů a zahrad, jež zaujímají přes 20.000 čtver. metrů, a obehnány jsou 5 metrů vysokou a silnou zdí. Stavba vyžadovavší nákladu asi 2,200.000 zl. provedena byla za vrchního řízení stavebního rady p. Urbana. K trestnici vede z hlavní třídy pankrácké zvláštní silnice, osázená stromořadím. Do budovy vchází se branou, za níž jest byt vrátného a opodál kasárna pro vojsko a dozorce nad vězni.

ČTĚTE TAKÉ: 14. 3. 1868: Pražské parky a sady se už připravují na příchod jara

Trestnice sestává ze 3 oddělení a sice pro mladistvé trestance, od nichž lze očekávati, že se snad polepší, dále pro hromadné ubytování trestanců a konečně pro trestance, odbývající si trest v samovazbě. V oddělení pro mladistvé trestance jest místa pro 100 odsouzenců, k jichž procházce jest ustanoven první dvůr, se všech stran uzavřený, aby trestanci tito nemohli se stýkati se staršími trestníky. V přízemí tohoto oddělení jest dozorce stráže, přijímací kancelář a zásobárny. Pět ložnic, každá k ubytování 14 až 28 mladistvých trestníků, jsou světlé a vzdušné a svit slunce může do budovy této jakož i do ostatních vnikati se všech stran. Vězňové budou zde denně uzavřeni 8 až 9 hodin. Dle počtu postelí v jednotlivých ložnicích, jest zřízeno i tolik malých světniček, zcela od sebe oddělených, 2½ metrů vysokých. Zadní a postranní stěny sestávají ze železného plechu, stropy a stěny, v nichž nalezají se dvéře, sestávají z pevného mřížení a jsou tak sestaveny, že jest do nich přístup možný se všech strana. Večer uzavře se do každé komůrky vždy jen jeden trestník, kterýmžto opatřením má se docíliti, aby se v noci trestníci mezi sebou nestýkali, neumlouvali se a netropili obvyklé v trestnicích prostopášnosti. V tomto oddělení nalézají se též síně k rozdávání pokrmů, školní světnice, v nichž se trestanci ve své mateřské řeči vyučují, knihovna a učebné prostředky. Pro učitele jsou vyhraženy zvláštní pokoje.

Nedaleko této stavby nalézá se dům pro hromadné ubytování trestníků. Sestává ze 3 křídel, jest od domu pro mladistvé trestance oddělen železnými mřížemi a silnými vraty, vyhovuje všem zdravotním požadavkům a lze v něm umístiti 600 trestníků. Ložnic jest 75 a v každé 8 lůžek ; každá ložnice je světlá a má dobrou ventilaci. Záchody, jež lze z chodby pohodlně čistiti, nalezají se za zvláštním přepažením. K procházkám vězňů jsou vyhraženy dva dvory a také o lázně dobře jest postaráno. Ze dvorů vchází se do 16 rozsáhlých pracoven, ve 4 budovách, v každé jsou 4 pracovny. Zde budou trestníci vyráběti různé řemeslnické výrobky. V budovách těchto jest zároveň účtárna, úřadovna vrchního dozorce nad pracemi trestníků a síň pro dozorce nad vězni. K budově této přiléhá oddělení pro trestníky v samovazbě, Dům jest o dvou patrech a má 315 komůrek, jež možno z každého místa dobře přehlednouti, strážníci mohou se snadno mezi sebou dorozuměti. Komůrky trestanců ústí do dlouhých chodeb, jichž dvéře jsou opatřeny bezpečnými známky dle nejosvědčenějšího spůsobu, možno je pouze z chodby otevříti a zavírají se pouhým dotknutím. V každé komůrce pro jednoho trestníka vytápěné vzduchem nalezají se: postel, stolek, věšák, umyvadlo a kbelík. Do komůrky nahlíží dozorce malým kulatým okénkem ve dveřích a z každé lze dáti ihned znamení příslušnému dozorci. Kostel jest vystavěn ve slohu renaissančním. Pro trestníky vyznání evangelického neb židovského jsou určeny zvláštní modlitebny v přízemí ústřední budovy a duchovním vyhraženy zvláštní pokoje.

ČTĚTE TAKÉ
3. 9. 1889: Pokus o usmíření rozhádaných manželů zhatila prolitá krev

Nemocnice jest umístěna v zadní části trestnice ve zvláštní samostatné a zcela oddělené budově uprostřed sadů a jest zařízena dle moderních požadavků hygienických asi pro 100 osob. Chodby této dvoupatrové budovy jsou tak zařízeny, že možno je vzdušně vytápěti, aby se nemocní neb rekonvalescenti mohli v nich procházeti. V přízemí a v I. patře jsou síně pro vězně, kteří nejsou stiženi nakažlivou nemocí, v II. patře budou umístěni trestníci s nakažlivou nemocí, kteréžto oddělení jest zcela isolováno. V přízemí jest ubytován lékař, dále jest tam domácí lékárna, pokoje pro ošetřovatele nemocných, koupelny a místnost pro desinfikování celé budovy. Ku přehlížení nemocných trestníků jest zřízena zvláštní ordinační síň a konečně jsou tam dvě dílny.

Vodojem zřízen jest na 140 krychl. metrů vody pro potřebu kuchyní, prádelen a strojíren k vzdušnému vytápění horkou vodou všech budov a k vaření pokrmů parou. V kuchyni jest 8 velikých Beckerových kotlů, za ní jsou zřízeny síně pro mytí nádob, pro zásoby potravin atd.

ČTĚTE TAKÉ: 8. 1. 1868: Jak pražské zastupitelstvo volilo nového purkmistra

Celá trestnice osvětluje se plynem, jejž pro 2000 plamenů vyrábí zvláštní přístroj. Konečně nalezají se v trestnici úřadovny správy a sice ředitele a 3 úředníků a výpravna, jakož i jich byty. Na severozápadní straně vystaví se ještě nová budova pro trestníky odsouzené do žaláře méně než na 1 rok. Dosud možno v trestnici ubytovati přes 1000 trestníků. – Národní listy, 4. 9. 1889

Nepřehlédněte